Приєднатись до розсилки
Міжнародний благодійний фонд “Добробут громад”
(МБФ “Добробут громад”)
International Charitable Fund COMMUNITY WELLBEING
(ICF COMMUNITY WELLBEING)

За молочарськими кооперативами майбутнє

28.08.2012

Віталій ГОЛОД

З минулого року у с. Балкове діє сільськогосподарський обслуговуючий кооператив “Балківський плюс”. Одним з його завдань є організація та об’єднання зусиль особистих селянських господарств для спільної роботи з відгодівлі худоби та заготівлі молока. Молочну продукцію селяни здають на молокозавод фірми “Данон”. Проблема заготівлі молока стала нині особливо актуальною. На фоні невдоволення селян ціновою політикою, діяльністю деяких заготівельників, проблемами розрахунків за молоко, оскільки об’єднання у кооперативи дає великі перспективи для селянства. Сьогодні недостатньо інформації про таку форму роботи. Ми попрохали керівника СОК “Балківський плюс” Валерія Долю розповісти про діяльність кооперативу.

— Валеріє Павловичу, створення СОК у Балковому для нашого району — новинка. Але ж це загальноприйнята  світова практика. Яка мета організації подібних кооперативів?

— Усе вірно. Даний проект допомагає реалізувати загальносвітову практику кооперації в українському селі. На сьогодні ОСГ виробляють 80% молока в Україні, але вони поза кооперативом позбавлені будь-яких прав на державну підтримку цієї галузі і не впливають на цінову ситуацію на ринку молока. Створення молочного кооперативу дозволяє селянину працювати за прямим договором із переробним заводом, минаючи заготівельників, посередників. Адже не секрет, що закупівельна політика молокопереробного заводу відрізняється від цінової пропозиції приватних заготівельників, що приймають молоко з населення “по-білому”, тобто з оплатою за літр білої рідини. Стара система закупівлі молока у населення не сприяє виробництву якісного жирного молока у приватних подвір’ях і не винагороджує власника селянського господарства за його старання по модернізації технологій утримання корів, процесу доїння та зберігання молока.

Кооперація дозволяє підвищити ефективність ланцюжка поставок від ОСГ до переробного заводу.

— Нововведення люди завжди сприймають настороженно. Як Ви думаєте, чому зараз не всі селяни йдуть на співпрацю з кооперативом?

— Це питання часу. Люди повинні усе ретельно зважити та прийняти рішення. У свою чергу голова кооперативу має надавати достатньо інформації про роботу кооперативу, щоб полегшити процес прийняття рішення. Усі новостворені кооперативи і не можуть з самого початку пропонувати великий пакет послуг своїм членам, але за 5 років СОК, як правило, стає досить потужним підприємством, що збирає 5-10 тонн молока в день і володіє парком сільгосптехніки та іншого обладнання для полегшення процесу виробництва кормів та догляду за коровами. Кооператив — це добровільне об’єднання індивідуальних виробників молока, які хочуть збільшити свій дохід від молока та погодили для цього певні внутрішні господарські правила, які неухильно виконуються усіма членами кооперативу. Тому “водоліям” (тим, хто доливає у молоко воду) вхід у кооператив закритий. Як кажуть, їхньою ложкою дьогтю буде зіпсована бочка меду.

— Які переваги надає СОК ?

Кооператив створює нові робочі місця для заготівельників молока, водіїв молоковозів, заготівельників кормів, трактористів. Кожен СОК є прозорою юридичною структурою, що сплачує податок до місцевого бюджету, тому може отримувати усі види державної підтримки (дотації, програми, доплати). Якщо ж говорити суто про наш молочарський кооперативи, то його члени мають ряд переваг перед тими, хто не залучений до роботи кооперативу. А саме: “доступ до стабільного ринку збуту, адже ми маємо постійного партнера — фірму “Данон”;

  • оплата молока з врахуванням жирності, яку ми щодня визначаємо у нашій лабораторії;
  • доплата до ціни за якість молока та кількість зданої сировини;
  • отримання сільськогосподарських послуг за собівартістю;
  • закупівля кормів за оптовими цінами;
  • отримання допомоги від МБФ «Добробут Громад» (племінні нетелі, свині, птиця та інші дрібні тварини);
  • доступ до сучасного сільгоспобладнання;
  • доступ до пільгових кредитів (до 10% у гривнях);
  • робота з відомими експертами у галузі тваринництва;
  • навчання основам тваринництва та сільськогосподарська освіта в цілому.

Останнім часом кількість здавачів молока у нашому кооперативі подвоїлась. Тож у селян з’явилася надія, що кооперативна форма роботи допоможе їм мати зі своєї праці стабільні прибутки.

Токмацька міськрайонна газета «Таврія» 9 лютого 2012 року – № 6 (13325)