Приєднатись до розсилки
Міжнародний благодійний фонд “Добробут громад”
(МБФ “Добробут громад”)
International Charitable Fund COMMUNITY WELLBEING
(ICF COMMUNITY WELLBEING)

Відкриття полуничного проекту в Україні збирає гостей з різних частин світу

18.06.2012

picture 714

Останні кілька днів Україна відзначає грандіозне свято футболу, ЄВРО 2012, яке зібрало тисячі футбольних фанатів з усієї Європи. Проте для нас це не єдиний привід для святкування. 7 червня 2012 року в Україні було відкрито перший масштабний партнерський проект з вирощування та переробки полуниці «Розвиток полуничних кооперативів», діяльність в межах якого здійснюватиметься у мальовничому селі Лосятин, зовсім неподалік одного з найбільших православних духовних центрів – Почаївської Лаври.

Проект впроваджується Міжнародною благодійною організацією «Добробут громад» за фінансової підтримки «Екосистем Фонду Данон» та компаній «Дансорс» і «Данон-Україна». Проект має на меті допомогти принаймні 500 власникам особистих селянських господарств підвищити власні прибутки на 11-20% шляхом об’єднання їх в сільськогосподарський обслуговуючий кооператив для виробництва полуниці з застосуванням сучасних технологій та гуртового продажу через кооператив. Впровадження першої фази проекту розраховано на 2012-2014 роки та передбачає фінансування у розмірі 1,9 мільйонів Євро. У рамках проекту селяни отримують обладнання для обробітку ґрунту та посадки полуниці (трактор, причеп, фреза, культиватор, плуг, гребенеутворювач, оприскувач, дизель-генератор), високоякісні саджанці, облаштування інфраструктури та обладнання для забезпечення крапельного зрошення (відновлено свердловину та резервуар для води), камери для охолодження та первинного зберігання полуниці та автомобіль для транспортування ягід.

picture 666

Церемонія відкриття проекту зібрала понад 200 осіб, серед яких: Жиль Бурло(віце-президент із закупівель, «Данон Груп»), П’єтроТуріллі (Віце-Президент програми в Центральній та Східній Європі «Хейфер Інтернешнл» (США), Віктор Терес (Президент МБФ «Добробут громад»), Андрій Галяс (Директор проекту «Розвиток полуничних кооперативів»). Також подію відвідали представники місцевої влади, включаючи Заступника голови Кременецької районної державної адміністрації Григорія Галькевича, керуючого справами виконавчого апарату районної ради Євгенію Новицьку, Начальника управління агропромислового розвитку Кременецької РДА Лесю Грушитську, а також інших партнерів – радника голови правління «Укрінбанку», президента фонду «Галичина – Волинь» Володимира Клименка — Олександра Романова.

Особливі слова подяки гостям за втілення та фінансування проекту звучали з уст депутата районної ради від Лосятинського виборчого округу, голови правління ЗАТ «Молоко» Марії Задворної.

picture 656

З нагоди відкриття проекту Микола Новосад, голова кооперативу «Лосятинське молочне джерело», разом із директором проекту Андрієм Галясом продемонстрували гостям посадковий матеріал та сільськогосподарське обладнання, закуплене в рамках проекту, а також міні-трактор, придбаний кооперативом за кошти, виділені з районного бюджету.

Варто зазначити, що від початку впровадження проекту місцева громада натрапила на багато перешкод та випробувань, які вдалося подолати завдяки тісній співпраці та кооперації різних зацікавлених осіб. Спостерігаючи за плідною роботою, проробленою кооперативом та його партнерами в процесі втілення проекту, Фонд «Галичина-Волинь» не зміг залишатися остороньта вирішив зробити і свій внесок у вигляді спорудження високоякісної дороги довжиною в 1 км у селі загальною вартістю 1 млн. гривень.

Та ще неймовірнішим був той факт, що велика кількість селян вийшла на вулицю у святковий день допомогти у спорудженні дороги, висловлюючи таким чином свою вдячність за такий важливий та щирий подарунок. Люди принесли свої інструменти та допомагали розчищати старий асфальт і прибирати тротуари. Добрі справи та чесний труд здатні об’єднувати людей набагато сильніше ніж гроші.

Крім того, Агрохолдинг «Мрія» надав фінансування на заміну старих вікон у сільському клубі, що так само високо було оцінено місцевим населенням. Для людей сільський клуб – це осередок культури в громаді та його значимість не може бути переоцінено. Не дивно, що у вдячність за таку добру справу учасники місцевого хору подарували гостям чарівний виступ, який лишився у серцях всіх присутніх.

Продовжуючи список всіх добрих справ, на які надихнув людей наш проект, необхідно зазначити, що Сільська рада надала приміщення офісу колишнього колгоспу для виключного користування кооперативом., а районна рада виділила кошти на ремонт цього приміщення, яке було у непридатному для роботи стані. В результаті, кооператив отримав чудове відремонтоване двокімнатне приміщення із залою для навчання, де висококваліфіковані експерти з України та Італії вже навчають вирощуванню полуниці та стандартам якості. Отримане навчання та практичні рекомендації допоможуть селянам здобути навички з вирощування якісної полуниці навіть у власних господарствах поза межами проекту, що дасть їм впевненість у власних силах на майбутнє.

Завдяки проекту цього року місцева громада отримала можливість закупити високоякісні саджанці полуниці із 50% знижкою, тим самим заощадивши близько 1500 доларів США. На наступний рік очікується збір врожаю з 10 га землі з очікуваною врожайністю 16 тон з гектара.

picture 677

“Наша земля родюча, а наші люди працьовиті! Запевняємо вас, що ми все зробимо для того, щоб наш спільний проект успішно впроваджувався, а його результати покращили рівень життя людей і нашу полуницю смакували в усьому світі.” -зазначила сільська голова Надія Залевська.

Важливо, що кошти від продажу полуниці, накопичені кооперативом, будуть використовуватись для розширення спільних насаджень, відновлення існуючих та реплікацію проекту в інших громадах. Більшу частку від зібраного врожаю полуниці будуть закуповувати компанії «Данон Україна» та «Дансорс» і постачатимуть цю сировину на заводи «Данон» для виготовлення натуральних добавок з полуниці до молочних продуктів.

На додаток до всіх запланованих заходів та незважаючи на несприятливу погоду, присутні журналісти засадили полуницею виділену ділянку на честь Міжнародного дня журналіста.