Приєднатись до розсилки
Міжнародний благодійний фонд “Добробут громад”
(МБФ “Добробут громад”)
International Charitable Fund COMMUNITY WELLBEING
(ICF COMMUNITY WELLBEING)

Відкриття перших у Полтавській області сімейних ферм на 20 гол. ВРХ

14.12.2016

Untitled1

25 листопада 2016 у с. Сухорабівка Решетилівському районі Полтавської області відбулося урочисте відкриття першої у районі сімейної ферми на 20 голів ВРХ родини Жванко. Ферму створено в рамках Проекту USAID/Партнерство заради інновацій: Розвиток сімейних ферм, об’єднаних в сільськогосподарські обслуговуючі кооперативи.

Untitled2

Захід відвідали представники Агенції США з міжнародного розвитку (USAID), МБФ «Добробут громад», Об’єднання сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів «Господар», Міністерства аграрної політики та продовольства України, обласної, районної,  місцевої влади та інші поважні гості. Після відкриття сімейної ферми учасники прийняли участь у Прес-конфереції на тему розвитку сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів та сімейних ферм у Полтавській області, яку фасилітував Голова Правління МБФ «Добробут громад» Віктор Терес.

Untitled3

Сімейну ферму створено на базі особистого селянського господарства родини Жванко. Руслан та Юлія, обоє місцеві жителі, є членами сільськогосподарського обслуговуючого кооперативу «Молочний Світанок». Родина декілька років проживала у м. Полтава, але три роки тому вирішила повернутися додому. Р. Жванко відіграв важливу роль у розвитку СОК «Молочний Світанок» як голова кооперативу. Побачивши позитивний приклад малих сімейних ферм на 5-8 голів ВРХ, реконструйованих у 2014-15 рр. у с. Сухорабівка та маючи намір розвивати власне ОСГ, родина ретельно вивчила умови Проекту та вирішила створити власну сімейну ферму. Руслан та Юлія вирішили піти складнішим шляхом – побудувати сімейну ферму на 20 голів з нуля. Будівельні роботи розпочалися пізньої осені 2015 року та тривали до листопада 2016 року.

 Untitled4

Сімейна ферма оснащена сучасним обладнанням – автоматичною системою напування корів, якісними системами вентиляції повітря та освітлення, автоматизованим доїнням, гумовими килимками для комфорту тварин, танкером-охолоджувачів ємністю 650 л та лабораторним обладнанням, що дозвляє фермі приймати молока від інших здавачів та досягти якості молока на рівні як мінімум першого сорту.

Untitled5

Наразі на сімейній фермі налічується 10 дійних корів не рахуючи приплід. У найближчій перспективі планується наростити поголів’я. Створення сімейної ферми дозволило родині вдвічі збільшити власний дохід. Від подальшого збільшення поголів’я до 20 голів ВРХ очікується ще як мінімум подвійне зростання доходу.

Untitled6

Крім того, 24 листопада 2016 р. у с. Денисівка Оржицького району Полтавської області відбулося відкриття подібної сімейної ферми на 20 голів ВРХ, що належить родинам Сергієнко та Шаповаленко.

Untitled7

Планується, що створені на базі СОК сімейні ферми на 20 голів ВРХ з встановленими танкерами-охолоджувачами, забезпечать стабільне виробництво і постачання молока першого ґатунку через CОК «Молочний Світанок». Завдяки покращенню умов утримання тварин, а саме: автоматичній системі поїння корів, якісним системам вентиляції повітря та освітлення, автоматизованому доїнню, а також застосуванню гумових килимків для комфорту тварин, продуктивність поголів’я ферм зросте як мінімум до 25%. Дані поліпшення нададуть змогу родині, навіть утримуючи більшу кількість корів, зменшити загальні витрати часу на роботу в господарстві, а також значно покращити умови праці дорослих членів родини, особливо жінок. Завдяки збільшенню об’ємів заготівлі молока та підвищенню його якості, родини зможуть суттєво підвищити їх доходи.

Untitled8

Відкриті сімейні ферми на 20 голів ВРХ входять до загального числа в 42 відкриті сімейні ферми, відкриті станом на 1 грудня 2016 року в Полтавській, Дніпропетровській, Миколаївській, Херсонській та Одеській областях в рамках Проекту.

Untitled9

Власники сімейних ферм, створених в рамках проекту, використовуючи надійний канал збуту виробленої молочної продукції, справедливу ринкову ціну, можливість підвищити рівень знань та навичок, також стануть навчальними майданчиками для інших сімейних фермерів Полтавської області, як правильно вести господарювання, щоб досягти сталої прибуткової діяльності, яка є основою успішного с/г виробництва в країнах Західної Європи.

Проект USAID/Партнерство заради інновацій: Розвиток сімейних ферм, об’єднаних в сільськогосподарські обслуговуючі кооперативи успішно впроваджується з липня 2015 року МБФ «Добробут громад» в партнерстві з компанією Данон в Україні, Дніпропетровською сільськогосподарською консультаційною службою та Об’єднанням сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів «Господар». Проект співфінансується Данон Екосистем Фондом та Урядом Канади за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України, яке є також бенефіціаром Проекту. Метою Проекту є підвищення якості та збільшення обсягів виробництва молока дрібними виробниками в Полтавській, Дніпропетровській, Запорізькій, Миколаївській Херсонській Черкаській, Кіровоградській та Київській областях шляхом створення 170 сімейних ферм та об'єднання 1000 власників особистих селянських господарств навколо сімейних ферм за рахунок стратегічних капіталовкладень у ланцюжок доданої вартості виробництва і навчання.