Приєднатись до розсилки
Міжнародний благодійний фонд “Добробут громад”
(МБФ “Добробут громад”)
International Charitable Fund COMMUNITY WELLBEING
(ICF COMMUNITY WELLBEING)

Відкриття двох сімейних ферм у Запорізькій області

01.12.2015

30 листопада 2015 р. у с. Жовтневе Токмацького району Запорізької області відбулась урочиста церемонія відкриття двох сімейних ферм, які створені у рамках Проекту USAID/Партнерство заради інновацій: “Розвиток сімейних ферм, об’єднаних у сільськогосподарські обслуговуючі кооперативи”, що виконується МБФ «Добробут громад» у партнерстві з компанією «Данон» в Україні, ДОГО «Сільськогосподарська консультаційна служба» та ОСОК “Господар” за співфінансування «Данон Екосистем» Фонду та Уряду Канади, за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України, яке також є бенефіціаром даного проекту. В урочистостях взяли участь представники органів місцевої влади та самоврядування, донорів, партнерів та виконавців даного проекту, Міністерства аграрної політки та продовольства, місцеві жителі, представники мас-медіа.

IMG_9334

Урочистості, що розпочалися у будинку культури села Жовтневе, відкрила сільська голова с. Жовтневе Наталія Антипенко. Вона привітала всіх присутніх та зазначила, що даний проект дуже важливий для громади, оскільки не тільки сприяє підвищенню прибутків її членів, але й надає можливість навчання для інших бажаючих розширити свої господарства. Її підтримав голова СОК «Жовтневе» Руслан Горенко, який зазначив, що створені у рамках проекту сімейні ферми сприятимуть подальшому укріпленню кооперативу та поширенню кооперативної моделі господарювання у регіоні.

IMG_9337

Віктор Терес, голова правління Міжнародного благодійного фонду «Добробут громад», зазначив, що сучасна модель господарювання, коли сільськогосподарські обслуговуючі кооперативи об’єднують професійні сімейні ферми, які здатні забезпечити виробництво якісної сировини та отримувати за неї справедливу ціну, стане основною моделлю господарської діяльності на селі, що неодноразово доведено кращими світовими практиками. Добробут родин – запорука добробуту та розвитку громад. То ж сподіваюсь, що такі перші ферми стануть передвісниками великих позитивних змін на селі як для регіону, так і для України в цілому.

IMG_9343

У своєму виступі Олег Хоменко, директор департаменту науково-освітнього забезпечення та розвитку підприємництва на селі Міністерства аграрної політики та продовольства зазначив, що Міністерство й надалі всіляко підтримуватиме та сприятиме розвитку малих форм господарювання на селі та їх об’єднань, та підтримуватиме будь-які ініціативи донорів та місцевих громад, спрямовані на реалізацію подібних, дуже важливих для українського села проектів.

Ірина Кухтіна, директор із закупівель компанії «Данон» в Україні, зазначила у своєму виступі, що для нас створення та розвиток сімейних ферм – це створення майбутнього. Це в першу чергу покращення якості: якості українського молока, якості життя людей на селі, якості продуктів харчування для нас та наших дітей.

Клер Петі, керівник проектів Данон Екосистем фонду підкреслила, що «Розвиток молочарських кооперативів» був першим проектом Екосистем фонду Даном, який на сьогодні підтримує 64 ініціативи у всьому світі. На сьогодні Екосистем фонд Даном фінансує три проекти в Україні, сумарний бюджет яких складає 3 741 190 євро, допомагаючи селянам у виробництві молочної та фруктової продукції та сприяючи розвитку молочного сектору України.

Максим Максимов, директор Дніпропетровської обласної громадської організації «Сільськогосподарська консультаційна служба» зазначив, що сільськогосподарська обслуговуюча кооперація дозволяє згуртувати своїх членів і тим самим отримати партію молока. Але тільки справжні обслуговуючи кооперативи дозволяють сформувати партію якісного молока тим самим збільшити прибутки членів кооперативу та покращити життя українців.

Представники органів місцевої влади та самоврядування привітали учасників урочистого відкриття сімейних ферм, зауважили на важливості даного проекту для регіону та побажали успіхів учасникам та виконавцям Проекту.

IMG_9359

Після виступів офіційних осіб, учасники та гості перемістилися на подвір’я сімейної ферми родин Царьових та Бабич, а потім – Безручків де відбулися офіційні відкриття даних сімейних ферм. Гості мали можливість поспілкуватися із фермерами та отримати відповіді на питання пов’язані із діяльністю сімейної ферм та їх вигодами від участі у проекті.

Сімейні ферми, що відкрито, створені на базі господарств членів сільськогосподарського обслуговуючого кооперативу (СОК) «Жовтневе».

Планується, що створені на базі СОКів сімейні ферми, кожна з яких розрахована на 20 голів ВРХ зі встановленими міні-танками охолоджувачами, забезпечать постачання молока першого ґатунку через СОК «Жовтневе» на молокозавод ТОВ «Данон Дніпро» у м. Херсоні.

IMG_9452

Завдяки покращенню умов утримання тварин, а саме: автоматичній системі напування корів, якісним системам вентиляції повітря та освітлення, автоматизованому доїнню, а також застосуванню якісних гумових килимків для відпочинку тварин, продуктивність поголів’я ферм зросте як мінімум на 15-25%. Дані поліпшення нададуть змогу родині, навіть утримуючи більшу кількість корів, зменшити загальні витрати часу на роботу у господарстві, а також значно покращити умови праці дорослих членів родини, особливо жінок. Завдяки збільшенню об’ємів заготівлі молока та підвищенню його якості, родини зможуть суттєво підвищити власні доходи.

Сімейні ферми родин Безручків та Царьових і Бабич отримають по дві високопродуктивні нетелі і за умовами договору передадуть перший приплід жіночої статі іншій сімейній фермі, що є членами кооперативу.