Приєднатись до розсилки
Міжнародний благодійний фонд “Добробут громад”
(МБФ “Добробут громад”)
International Charitable Fund COMMUNITY WELLBEING
(ICF COMMUNITY WELLBEING)

СОК «Вулкан» отримує обладнання для охолодження молока

09.07.2012

Picture 1243

СОК «Вулкан» розпочав свою роботу у 2007 році з впровадження проекту МБФ «Добробут громад» «Допомога сільським родинам в с. Турка Львівської області».

Від свого початку проект привніс багато позитивних змін у життя місцевої громади. Члени кооперативу отримали 44 нетелі (17 з яких – шляхом передачі дару), 31 свиню (21 – шляхом передачі дару), 29 бджоло-пакетів (12 – шляхом передачі дару), 1 900 кг насіння картоплі (700 кг – шляхом передачі дару), а також 16 тренінгів з ефективного господарювання. Все це дало громаді надію на день впевненість у майбутньому та необхідні ресурси для подальшого розвитку.

Подарувавши якісну худобу, МБФ «Добробут громад» посприяла збільшенню високопродуктивного поголів’я в селі. Це привело до необхідності мати свій молокоприймальний пункт у кооперативі.

8 червня 2012 року П’єтро Туріллі (віце-президент програми в Центральній та Східній Європі «Хейфер Інтернешенл»), Віктор Терес (президент МБО «Добробут громад») та Йосип Книжицький, (координатор проектів МБФ «Добробут громад») відвідали село Турка та вручили кооперативу холодильну установку на 800л молока, а також доїльні установки окремим членам кооперативу. На заході були присутні представники місцевої влади: Іван Січак (голова Турківської районної державної адміністрації), Іван Струць (начальник Відділу АПК Турківської районної державної адміністрації),представники девяти населених пунктів та найактивніші члени кооперативу.

picture_1309

«Ми надзвичайно вдячні МБФ «Добробут громад» за надану підтримку. Проект привніс багато позитивних зрушень у громаду. Крім матеріальної підтримки ми також отримали дуже необхідне для нас навчання. Це дало змогу сформувати бачення майбутнього та продемонструвало нам, що ми здатні впроваджувати нові проекти та ідеї. Зараз ми думаємо про створення сироварні, яка буде переробляти молоко, вироблене членами громади. Сироварня загальною потужністю 1,5 – 2 тони на добу є досить високовартісним проектомі тому ми потребуємо зовнішньої фінансової підтримки. Ми вже презентували цей проект представникам обласної влади, яка підтримала ідею і пообіцяла виділити кошти з обласного бюджету», – каже Богдан Комарницький, голова кооперативу.

Picture 1302

Місцева громада також організувала візит до навчально-практичного центру кооперативу. Центр був створений на кошти МБФ «Добробут громад» з метою відродження автентичних Бойківських продуктів харчування. Місцеві майстрині Наталія Васьків, Стефанія Романчак та Мирослава Стебницька розповіли та продемонстрували як в домашніх умовах виготовляють сир, бринзу, масло, гулянку, йогурти, банош, шинку, домашні ковбаси, кров’янку та інші смачні м’ясні запіканки.

Сьогодні, відвідуючи с. Турку, можна побачити об’єднану громаду з чітким розумінням майбутнього, сильну та працьовиту. Ми сподіваємось що на цій родючій землі збиратимуться великі врожаї, а продуктивна худоба даватиме високі надої, що забезпечитьпроцвітання всієї громади.