Приєднатись до розсилки
Міжнародний благодійний фонд “Добробут громад”
(МБФ “Добробут громад”)
International Charitable Fund COMMUNITY WELLBEING
(ICF COMMUNITY WELLBEING)

Перша в Україні кооперативна навчальна молочна ферма збудована в Дніпропетровській області!

08.11.2012

059

6 листопада 2012 року відбулось відкриття першої в Україні Кооперативної навчальної ферми в рамках проекту «Кооперативна навчальна ферма та послуги». Проект впроваджується партнерами – компанією «Данон Україна», Міжнародним благодійним фондом «Добробут Громад» (Heifer-Ukraine), Дніпропетровською обласною громадською організацією «Сільськогосподарська консультаційна служба» (ДОГО «СКС») за підтримки «Екосистем фонду Данон», «Хейфер Інтернешенл» (США), Канадської Агенції міжнародного розвитку (CIDA) та Дніпропетровської обласної влади. Цей проект передбачає фінансування на загальну суму близько 1,8 млн. євро.

019

Новий проект базується на попередніх здобутках партнерів у впровадженні низки ініціатив у Дніпропетровській області з підтримки сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів (СОК) як рушіїв об’єднання дрібних виробників та розвитку сільських громад. Наразі зроблено наступний крок підтримки кооперації – створено об’єднання сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів «Господар» у Дніпропетровській області, яким засновано сільськогосподарське підприємство «Молочарське», що спеціалізується на виробництві молока з використанням передових технологій та механізації. Для новозбудованої ферми ангарного типу була закуплена з Австрії перша черга корів – 60 голів голштинської породи (ще 60 буде закуплено згодом). Вже придбане обладнання для кормозаготівлі – силосопакувальна машина, комбайни, 5 тракторів, прес-підбирач, косарки. Це обладнання буде використовуватися не лише для забезпечення потреб ферми, але й для надання послуг членам СОК, що входять в об’єднання “Господар”. Серед цих послуг – культивація землі, заготівля силосу, сінажу, концентрованих кормів та інше.

139

Для можливості здійснення таких послуг, проектом також відремонтовано приміщення корівника старої ферми та переобладнане під склад сільськогосподарської техніки та кормів для худоби.

Молочарське підприємство створене та керується Об’єднанням кооперативів, членами яких є селянські родини – дрібні виробники (власники особистих та фермерських господарств).

На базі створеної ферми буде діяти навчальний клас, де планується проведення навчань з ефективного виробництва якісного молока та інших методів господарювання.

Окрім підтримки кооперації, в рамках програми пільгового мікрокредитування проект сприяє зміцненню та укрупненню господарств членів кооперативу до ферм сімейного типу. Деякі члени кооперативу вже отримали можливість покращити умови утримання та годівлі худоби шляхом ремонту приміщень, встановлення систем автоматичного поїння, доїння, а також вентиляції у корівнику, організації систем прибирання гною та його компостування.

150

Впровадження нового проекту дозволить допомогти членам СОК – більш ніж 1100 селянським родинам з щонайменше 18 населених пунктів Покровського та Апостольського районів Дніпропетровської області – покращити рівень свого життя через вдосконалення методів господарювання та доступу до обладнання та послуг завдяки сільськогосподарській обслуговуючій кооперації.

Підтримка обласних та районних органів державної влади та самоврядування є також ключовою для успішної роботи кооперативів та ефективного партнерства. Так, з Дніпропетровського обласного бюджету було виділено фінансування на придбання двох молоковозів та десяти доїльних апаратів для кооперативів – членів об’єднання. Адже важливою є заготівля молока не тільки виробленого на новостворюваній кооперативній фермі, а й того, що виробляється в господарствах членів кооперативів, які збирають левову частку (82%) молока у Дніпропетровській області.