Приєднатись до розсилки
Міжнародний благодійний фонд “Добробут громад”
(МБФ “Добробут громад”)
International Charitable Fund COMMUNITY WELLBEING
(ICF COMMUNITY WELLBEING)

Партнери з Екосистем фонду та DanTrade оглянули прогрес проекту «Розвиток полуничних кооперативів»

08.04.2014

_2

Представник Екосистем фонду Данон, П’єр Бу (Париж), Фаб’єн Шуазі з DanTrade та Ірина Кухтіна з Данон Україна навідалися з візитом до фермерів, що залучені до виробництва полуниці у Львівській та Тернопільській областях. Оскільки кооператив планує розширити свої послуги на сусідні громади, гості хотіли побачити весь спектр фермерів, в основному тих, хто володіє 10-15 гектарами землі, а також кількома тими, хто має більше, аж до 4000 гектар. Дехто з фермерів вже має камеру охолодження і вони готові використовувати її для збереження полуниці. Цікаво, що крупніші фермери розглядають полуницю як бізнес-соціальну ініціативу, оскільки вона дає багато робочих місць. П’єр та Фаб’єн були вражені, що фермери не тільки думають про те, як заробити ще грошей, але і дбають про добробут мешканців оточуючих сіл. Багаті фермери, які роблять перші кроки в полуничному бізнесі кажуть, що їм не потрібно допомагати коштами, але просять хорошу агрономічну консультацію, дозволяючи дрібнішим фермерам використовувати кошти для розширення. Незалежно від розміру ділянки, всі фермери вбачають вигоду від кооперації у спільному придбанні саджанців та добрив, та продажі врожаю за кращою ціною.

Після відвідання с. Лосятин, де впроваджується проект «Розвиток полуничних кооперативів», фермери з с. Романів, Львівської області, започаткували свій власний кооператив та організували спільний продаж зібраних ягід та овочів. Ці фермери стали гарними кандидатами для участі у новій фазі проекту.

img_20140326_173823

Андрій Смаглюк, новий голова Кременецької Районної Ради, зустрів гостей на полі в Лосятині. Фаб’єн Шуазі висловив задоволення від побаченого на полі, окрім того агроном та бухгалтер дали фахові коментарі щодо робіт на полі та витрат. Вони також продемонстрували як оптимізують роботи на полі. Наприклад, було запроваджено не погодинну оплату, а оплату від виробітку. Тобто, коли зараз обривають старе листя, то платять 100 гривень за 2 рядки, зробиш 3 – будеш мати 150 гривень. Це набагато пришвидшило роботу та дало гарну мотивацію. Представники Данон, як представники бізнес структури, високо оцінили таку ефективну організацію праці.

Голова СОК Микола Новосад ставив питання про індексацію цін на полуницю, оскільки витратні матеріали зросли через ріст курсу. Від початку роботи кооперативу, люди навчились відстоювати свої інтереси, а не плити за течією. В кооперативі щотижня проходять планувальні наради, ведуться зошити з нарядами на роботу, які були продемонстровані під час візиту.

Фаб’єн (DanTrade) та Ірина (Данон Україна) були вражені достягненнями кооперативу та підсумували, що такий кооператив здатний приймати важливі рішення, включаючи необхідність покупки трактора з накопичених амортизаційних відрахувань. П’єр Бу додав, що в Лосятині було проведено колосальну роботу, що його надзвичайно вразило. Він також зазначив, що всі вимоги, які він ставив щодо покращення результатів, зовсім не означають незадоволення – наша спільна мета – це допомогти кооперативу розвинути максимальний потерціал.

Кілька тижнів тому Комітетом соціальних інновацій Екосистем фонду Данон було затверджено додаткове фінансуванні проекту на суму 320 000 Євро. Планується, що у вересні буде обговорено додаткове фінансуванні у розмірі 800 000+ Євро.

Цей проект не є типовим для Данон, але має великий потенціал стати успішним та інноваційним. Проект приніс не тільки нові можливості та робочі місця селянам, але також забезпечив українців українською полуницею в їхніх йогуртах.

Проект «Розвиток полуничних кооперативів» є надзвичайно важливим для місцевої громади. Він дає можливість селянам, які витратили роки, працюючи за кордоном, нарешті повернутись до своїх домівок, та проводити час зі своїми близькими, при цьому маючи роботу. Проект об’єднує людей, роблячи їх сильнішими та допомагаючи їх захищати свої права та інтереси.

На сьогодні, 50 постійних працівників кооперативу та полі підвищили свої прибутки на 80% (1200 грн на місяць), 200 сезонних працівників підвищило свої доходи на 40% (3000 грн за сезон), та 50 людей отримали тимчасову роботу, та підвищили свої доходи на 25%, 3000грн за сезон. Для користування селянами, було придбано необхідне обладнання для посадки полуниці, систему зрошування, камеру охолодження та інші види обладнання.

Учасники проекту та інші члени громади опанували новітні методи й стандарти вирощування та збирання полуниці. Проект надає комплексну підтримку, яка слугуватиме людям впродовж багатьох років, і це саме те, що потребують зараз українські селяни.