Приєднатись до розсилки
Міжнародний благодійний фонд “Добробут громад”
(МБФ “Добробут громад”)
International Charitable Fund COMMUNITY WELLBEING
(ICF COMMUNITY WELLBEING)

Молокопереробний завод отримує необхідне для роботи обладнання

22.06.2012

picture 761

Все почалось у 2006 році, коли унікальний кооператив «Новобросківецький», який об’єднав 60 членів заради однієї мети – працювати разом задля покращення свого добробуту. Впродовж наступних 5 років кількість членів кооперативу зросла з 60 до 700, що демонструє важливість роботи кооперативу для місцевої громади. Разом із кооперативами «Стор-агрогромада» і «Комарівська Нива» вони заснували об’єднання кооперативів «Господар Підгір’я» з амбіційною та безпрецедентною метою – створити перший в Україні кооперативний молокопереробний завод «Молочний край».

7 червня 2012 року кооперативне об’єднання «Господар Підгір’я» отримало технологічне обладнання для молокопереробного заводу. Церемонія вручення обладнання відбулася у с. Панка Новобросківецького району Чернівецької області та зібрала більше 100 людей, серед яких: П’єтро Туріллі (віце-президент програми в Центральній та Східній Європі «Хейфер Інтернешенл»), Віктор Терес (президент МБФ «Добробут громад»), Михайло Гайничеру (голова Чернівецької обласної ради), Микола Олексюк (олова Департаменту агропромислового розвитку Чернівецької обласної державної адміністрації), Франц Федорович (олова Сторожинецької районної державної адміністрації) та Йосип Книжицький (координатор проектів МБФ «Добробут громад»).

picture 979

П’єтро Туріллі та Віктор Терес офіційно вручили сертифікат на отримання обладнання вартістю 1 млн. грн. директору молокопереробного заводу Віктору Івашко. Благодійні ініціативи МБФ «Добробут громад» здобули фінансову підтримку від місцевої влади Чернівецької області та Сторожинецького району у сумі більше 1 млн. грн., що дозволило відремонтувати будівлю заводу та підготувати її до встановлення обладнання. Підписавши Меморандум про співпрацю та надавши фінансову підтримку, місцева влада разом із МБФ «Добробут громад», по суті, ініціювали відродження молочної галузі на Буковині. Значний внесоку заснування молокопереробного заводу , фінансова частина якого склала 587 тис. грн., також зробили СОКи «Новобросківецький» та «Стор-Дорада» що вказує на важливість створення такого підприємства для членів місцевої громади. Загалом бюджет проекту складає 3 260 000 грн.

Проект має на меті підвищити спроможність молочарських кооперативів, допомагаючи їм охопити більшу частину ланцюгу виробництва, шляхом створення молокопереробного підприємства у с. Панка, а також забезпечити зростання доходів місцевих сільських родин Буковини.

На завод загальною потужністю 12 тон за зміну буде постачатися молоко від сільських родин, об’єднаних у кооперативи. Особливо важливим є те, що ці родини є безпосередніми власниками молокопереробного підприємства.

Задля забезпечення регулярного постачання сировини планується створити мережу молокоприймальних пунктів у сусідніх селах. Проектом запроваджується нова модель молочарської кооперації, що має на меті забезпечити стале ціноутворення та прибутки. На заводі також вироблятимуться високоякісні молочні продукти для місцевих соціальних закладів та вразливих груп населення.

«Мені дуже приємно сьогодні констатувати, що наш район став лідером Буковини в розвитку обслуговуючої кооперації на селі. Співпраця влади та МБФ «Добробут громад» дала можливість залучити в активний економічний обіг значну частку продукції, яка виробляється в селянських господарствах та продовжити цей ланцюг створенням кооперативного молокопереробного підприємства, – зауважив голова районної державної адміністрації Петро Бриджак. – Я би хотів подякувати МБФ «Добробут громад» та «Хейфер Інтернешенл» за надану підтримку та виділення фінансової допомоги для втілення проекту, який є пілотним на теренах Сторожинеччини, але, сподіваюся, не останній».

Місцева громада добре знана своєю ініціативності та ентузіазмом у втіленні різноманітних ідей та проектів. Навіть в найважчі часи, коли весь регіон потерпав від паводку, люди допомагали одне одному, тримаючись разом проти страшної стихії. Вони ділились насінням та саджанцями рослин, які лишились після повені. Більшість представників громади продовжували передавати дари, що отримали від МБФ «Добробут громад» під час попереднього проекту. Місцеві люди цінують кожну отриману можливість та кожну копійку допомоги і перетворюють отримане на те, що дійсно важливо для них.

Наприкінці свята відбувся ярмарок, на який з’їхались представники сільськогосподарських кооперативів, учасники проектів МБФ «Добробут громад» з Івано-Франківської, Тернопільської, Львівської та Закарпатської областей, які представили продукцію власного виробництва та організували безкоштовну дегустацію.