Приєднатись до розсилки
Міжнародний благодійний фонд “Добробут громад”
(МБФ “Добробут громад”)
International Charitable Fund COMMUNITY WELLBEING
(ICF COMMUNITY WELLBEING)

МБО "Добробут громад" об'єднує зусилля із владою Дніпропетровщини

21.10.2011

6 жовтня у Дніпропетровську відбулося підписання Меморандуму про співпрацю між Дніпропетровською обласною державною адміністрацією, обласною радою, Міжнародною благодійною організацією „Добробут громад” та Дніпропетровською обласною громадською організацією „Сільськогосподарська консультаційна служба”. Документ підписали голова обласної ради Євген Удод, Президент МБФ „Добробут громад” Віктор Терес, голова ДОГО „Сільськогосподарська консультаційна служба” Максим Максимов.
МБФ

memorandum signing

Ця подія – новий крок у розбудові аграрного сектору Дніпропетровської області. Співпраця обласної влади та МБФ „Добробут громад” дозволить відродити сільськогосподарську кооперацію та покращити якість погололів’я худоби в регіоні.

Родини – члени кооперативів, яких на Дніпропетровщини вже близько 400, отримують в дар від МБФ „Добробут громад” обладнання, корми, а головне – племінних нетелей. Крім того, в рамках втілюваних проектів, родини матимуть можливість отримати консультаційну та методичну підтримку з боку Сільськогосподарська консультаційна служби та МБФ «Добробут громад». Це створює нові можливості для ефективної сімейної праці, виробництва молока, зростання добробуту селян.

Однією з ініціатив, що лягла в основу Меморандуму та подальшого розвитку партнерства, став проект «Розвиток молочарських кооперативів», що впроваджується у співпраці МБФ «Добробут громад» з Фондом «Екосистем Данон» (Франція) та компанією «Данон Україна». Наразі цей проект за підтримки органів державної влади та самоврядування в Дніпропетровський області вже дозволив підтримати розвиток та обладнання 2 СОК у Покровському районі та 3 СОК – у Апостолівському районі. Членами кооперативів вже стали 400 селян. На сьогодні заготівлю молока здійснюють два кооперативи – «Світанок Олександрівки» та «Добробут Андріївки», ними заготовлюється у середньому 2 тони молока на добу.

fair of ideas

Цей проект передбачає загальне фінансування розміром понад 1,6 млн. євро, яке спрямоване на поліпшення якості та збільшення кількості молока, виробленого в особистих селянських господарствах. За перші півтора роки існування проекту сума загального фінансування у Дніпропетровській області сягнула 120 000 євро. Очікується, що 5 підтриманих кооперативів зможуть заготовляти щонайменше 6,5 тон молока щоденно.

Загалом, в рамках усіх проектів, які впроваджує МБФ «Добробут громад» у Дніпропетровській області, загальна кількість корів, що надаються членам кооперативів та на кооперативну ферму, дорівнює 215; окрім того 95 корів передаються в дар від родини до родини відповідно до принципу Передачі дару.

«Всі ми знаємо, що майже 80% молока та іншої сільськогосподарської продукції в Україні зараз виробляється дрібними виробниками. Надаючи допомогу в секторі розвитку молочного скотарства, ми також вирішуємо соціальну проблему, допомагаючи дрібним виробникам покращити добробут, підвищити доходи та відновити традиції ведення ферм сіменого типу, які здатні виготовляти продукцію високої якості», – зазначив Віктор Терес, Президент МБФ «Добробут громад».

Голова Дніпропетровської обласної ради, Удод Євген Григорович також відзначив важливість даних ініціатив, та відмітив, що «Сьогодні ми спостерігаємо дефіцит молока в Україні. В нашу область поступає величезна кількість імпортованого молока, йогуртів, масла. Маючи такий потужний агропотенціал, така ситуація просто неприпустима. Тому ми будемо вирішувати цю проблему, в тому числі й через співробітництво з такими партнерами, як МБФ «Добробут громад», компанія Данон, ДОГО «Сільськогосподарська консультаційна служба».

Подія, що відбулася в Дніпропетровську наступного дня була не менш важливою для громад Дніпропетровської області. 7 жовтня 2011 року відбувся обласний конкурс «Ярмарок ідей», метою якого було представити проекти розвитку, підготовлені місцевими громадами, і залучити ресурси громадських організацій та фондів для їх впровадження. На «Ярмарку ідей» було представлено понад 200 проектів та взяло участь близько 20 міжнародних фондів та громадських організацій.

МБФ «Добробут громад» мала можливість презентувати свої ініціативи у Дніпропетровській області та розказати про успіхи та напрацювання в масштабах всієї України. Крім того, Віктор Терес, Президент МБФ «Добробут громад» ознайомився з тими ініціативами, що вже впроваджуються в області, подивитись на представлені проекти та поспілкуватись з представниками місцевих громад.

Як зазначив Євген Удод, голова Дніпропетровської обласної ради «Обласний конкурс «Ярмарок ідей» відкриває можливості для ефективної співпраці органів місцевого самоврядування з громадськими організаціями, потенційними інвесторами, міжнародними фінансовими організаціями. Таке співробітництво сприятиме використанню додаткових ресурсів для розвитку соціальної сфери сіл, селищ і міст Дніпропетровщини. Ми хочемо навчити громади не просто вирішувати проблемні питання, а покращувати життя людей».

Обидві події є впевненим кроком до суттєвих змін в регіоні. І завдяки ефективній співпраці місцевої влади з донорськими структурами різних рівнів, місцеві громади зможуть не тільки забезпечити регіон молоком, але й змінити своє життя на краще. Головне, що мета усіх сторін одна – підвищення добробуту людей в селі.