Приєднатись до розсилки
Міжнародний благодійний фонд “Добробут громад”
(МБФ “Добробут громад”)
International Charitable Fund COMMUNITY WELLBEING
(ICF COMMUNITY WELLBEING)

Круглий стіл з питань розвитку сільськогосподарських кооперативів в країнах СНД та Грузії

22.11.2013

27 – 28 листопада 2013 року в м. Дніпропетровськ відбувся Круглий стіл з питань розвитку сільськогосподарських кооперативів в країнах СНД та Грузії, організований ФАО та МБФ «Добробут громад». Метою круглого столу була зустріч представників кооперативів, а також окремих донорів та експертів, які тісно співпрацюють з кооперативами з даного регіону, з метою обміну досвідом та ідеями щодо розвитку кооперації в сільській місцевості. Участь у заході взяли представники Вірменії, Грузії, Молдови, України та офісу ФАО-Будапешт.

fao roundtable 112

В ході круглого столу розглядалися чотири головних питання, що стосуються роботи обслуговуючих кооперативів у Вірменії, Грузії, Молдові та Україні:

Правове:

Забезпечення національним законодавством про сільськогосподарські кооперативи сприятливий клімат для їх створення та розвитку. Вирішуються питання оподаткування некомерційних (неприбуткових) обслуговуючих кооперативів у рамках діючого законодавства. Розмежування між обслуговуючими і виробничими кооперативами.

Крім того розглядалося питання необхідності сільськогосподарських кооперативів:

Кооперативи як ключовий елемент сталого розвитку сільських територій. Вигода та користь від СОКів в сільській місцевості. Кооперативи як шлях до підвищення доходів сільських жителів, через розвиток ланцюгів доданої вартості, підвищення якості та безпеки продукції, мінімізації впливу на навколишнє середовище. Кооператив – центр розвитку територіальної громади, який виконує важливу соціальну функцію на селі. Інші функції (окрім економічних), які виконують кооперативи.

Державна політика в галузі сільськогосподарської обслуговуючої кооперації. Форми підтримки створення та розвитку СОК, які існують в наших країнах, та їхня ефективність. Допомога в рамках існуючої державної політики підтримки СОК. Політика (конкретні форми підтримки), яка може реально допомагати створенню та ефективній діяльності СОКів.

– Перспективи: Що можна зробити для створення ефективного кооперативного руху в країнах СНД і в Грузії?

Незалежно від того, звідки надходять ресурси, основним чинником змін є ініціативні групи в громаді, які готові та знають як впроваджувати проекти. Необхідність наявності загального органу в державі, задля координації розвитку кооперативів, розподілу коштів та визначення стратегічних напрямків для розвитку кооперації. Донори мають проводити не політику проїдання, при наданні ресурсів, а політику створення умов для сталого розвитку СОКів.

Крім того, 28 листопада, учасники круглого столу відвідали сільськогосподарські обслуговуючі кооперативи, демонстраційну ферму (об’єднання СОК) та сімейні ферми.

Демонстраційна ферма, що належить об’єднанню сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів, в яких усі прибутки від діяльності ферми розділяються між членами кооперативів. Ферма, а також міні ферми сімейного типу слугують навчальною платформою для багатьох фермерів в Україні та світі, яким потрібно набути нових знань та навичок у виробництві та контролі якості молока. Під час відвідування кооперативної навчальної ферми, учасники побачили ангар на 60 голів худоби, та високоякісних австрійських Голштинів, приміщення для збору та зберігання молока, доїльний відсік, приміщення для молодняка, а також навчальний клас. Відвідавши навчальні сімейні ферми, учасники ознайомились з діяльністю ферм, почули про історію створення сімейних ферм, та про плани на майбутнє. Учасники високо оцінили спільну роботу МБФ «Добробут громад» та зацікавились даною моделлю господарювання.

Крім того, всі присутні погодились щодо необхідності організації подібних заходів у майбутньому з метою подальшого розвитку кооперації на міжнародному рівні.