Приєднатись до розсилки
Міжнародний благодійний фонд “Добробут громад”
(МБФ “Добробут громад”)
International Charitable Fund COMMUNITY WELLBEING
(ICF COMMUNITY WELLBEING)

Кооперативний рух в Україні – реалії та перспективи

24.07.2013

22-23 липня 2013 року в Києві відбувся «Семінар з питань вивчення європейського досвіду з метою реалізації державної політики щодо створення та функціонування сільськогосподарських кооперативів» Метою семінару було вивчення Європейського законодавства з питань функціонування сільськогосподарських кооперативів та впровадження його у практику. Семінар проводився спільно Міністерством аграрної політики та продовольства України в особі Науково-методичного центру «Агроосвіта» за підтримки Програми технічної допомоги ЄС ТАІЕХ.

viktor teres at taiex seminar 2

«Програма Єврокомісії TAIEX – це інструмент інформаційного обміну між країнами з різних питань економічного, соціального, політичного розвитку, – зазначила модератор семінару – директор Науково-методичного центру «Агроосвіта» Ірина Синявська, – втім зміст розмови під час семінару вийшов за рамки простого обміну». Учасниками семінару були представники обласних і районних управлінських структур, освітяни та науковці, сільські голови та власне кооператори. Експертів з Франції, Польщі, Італії з питань законодавчих аспектів економічної діяльності та особливостей створення обслуговуючих кооперативів, менеджменту в кооперативах, цінової політики та маркетингу слухали понад 150 учасників з усіх регіонів України. Презентації європейських колег викликали щирий інтерес та активно обговорювались учасниками семінару.

Одним із перших на семінарі випала честь виступити президенту МБФ «Добробут громад» Віктору Тересу, який презентував практичний досвід організації з розвитку обслуговуючих кооперативів в Україні. Презентація викликала чималий інтерес у присутніх, та впродовж двох днів семінару учасники неодноразово посилались на позитивний досвід співпраці з МБФ «Добробут громад» в різних регіонах України.

viktor teres at taiex seminar

Гарячі дискусії виникали під час обговорення діяльності кооперативів з виробництва молока, м’яса, вина, спільного використання сільськогосподарської техніки у країнах ЄС.

Беззаперечним є факт нового етапу еволюції сільськогосподарської кооперації минулого 2012 року. Суть ініціативи «Рідне село», проголошеної Міністром, та просвітницька місія університетів спільно з Всеукраїнською асоціацією сільських та селищних рад сприяли появі більш ніж сто нових кооперативів. Та не вирішеними залишаються чимало питань. Як мотивувати до об’єднання тих, хто скористався державною дотацією на молодняк худоби у минулому році? А їх 340 тисяч осіб. Як залучити кошти місцевих громад до статутних фондів кооперативів? Як зацікавити великого товаровиробника у співпраці з кооперативами? Які економічні важелі використовувати?… І багато інших…

Чи не вперше за багато років учасники подібного семінару майже одностайно дійшли згоди щодо необхідності створення Всеукраїнської громадської експертної кооперативної ради. По завершенні семінару найактивніші не розходилися. Формувалися списки майбутньої ради. Вже у вересні спільні рекомендації, розроблені науковцями, товаровиробниками, лідерами сільських громад, представниками громадськості будуть винесені на громадське обговорення. Суть їх полягатиме в конкретних пропозиціях владі щодо вдосконалення нормативно-правової бази та форм державної підтримки, і суспільству – щодо необхідності об’єднання у господарюванні та інших сферах життя. Кооперація формує націю – наполегливу та відповідальну.

volodymyr omelchenko at taiex seminar

Під час семінару МБФ «Добробут громад» вдалось налагодити зв’язки з організаціями – потенційними партнерами з Європейського союзу та обговорити нагальні проблеми кооперації в Україні з міжнародними та українськими експертами.

На сьогодні МБФ «Добробут громад» бере активну участь у розробці «Програми розвитку сільських громад та малих фермерів через кооперацію», і готова надавати всебічну підтримку та обмінюватись досвідом не тільки із іншими офісами Програми Центральної та Східної Європи але й інших Area Programs of Хейфер Інтернешенл.

Наприкінці заходу Віктор Терес, Президент МБФ «Добробут громад» надав інтерв’ю для телевізійного каналу Верховної Ради України щодо діяльності фонду в Україні. Такий інтерес до діяльності МБФ «Добробут громад» показує, що проекти, які впроваджує фонд грають важливу роль у розвитку сільських громад у масштабах всієї країни та є рушійною силою у напрямку розробки відповідної державної політики в Україні.