Приєднатись до розсилки
Міжнародний благодійний фонд “Добробут громад”
(МБФ “Добробут громад”)
International Charitable Fund COMMUNITY WELLBEING
(ICF COMMUNITY WELLBEING)

Кооперативи – основа добробуту сільських громад

19.11.2012

Проте сьогодні АПК України переживає період глибокої кризи, зумовленої як факторами загальноекономічного характеру, так і неефективною аграрною політикою.

Яку роль у розбудові сільського господарства відіграє кооперація, ГУРТ у форматі PRоГОну дізнавався у Віктора Тереса, президента МБФ «Добробут громад». Організація розпочала свою діяльність у 1994 році й працює над покращенням життя сільських громад.

ГУРТ: Пане Вікторе, «Добробут громад» підтримує сільські громади через створення кооперативів дрібних господарств. Як виникла ця ідея?

Наша організація входить до мережі «Хейфер Інтернешнл», що виконує проекти у 125 країнах світу. Її засновник Ден Вест роздавав сухе молоко в післявоєнній Іспанії, марно намагаючись зупинити голод. Так з’явилася ідея передачі дару, — отримуючи тварину в дар від «Хейфер», люди зобов’язуються передати перший приплід жіночої статі іншим родинам, які потребують допомоги.

Проте, коли я почав працювати в цій організації, я зрозумів, що для України надання продуктивних тварин чи рослин не є виходом із ситуації. Розпад радянської системи призвів до подрібнення АПК. При цьому вся трудомістка продукція — м’ясо, молоко, овочі, фрукти — виробляється саме дрібними господарствами. Вони незахищені, неорганізовані, непристосовані до ринкової економіки і потерпають від засилля посередників. Тому ми підтримуємо створення кооперативів таких господарств.

Сільське господарство є однією з найважливіших галузей виробництва в Україні, а село й сільська громада — важливими чинниками розвитку сучасного суспільства.