Приєднатись до розсилки
Міжнародний благодійний фонд “Добробут громад”
(МБФ “Добробут громад”)
International Charitable Fund COMMUNITY WELLBEING
(ICF COMMUNITY WELLBEING)

Досвід розвитку сільськогосподарської кооперації в Канаді

10.03.2011

ferma

З 06 по 18 грудня 2010 року в м. Квебек, Канада було організовано тренінг для тренерів “Розвиток та менеджмент сільськогосподарських кооперативів». Організатором тренінгу виступило кооперативне товариство для міжнародного розвитку Socodevi. Для участі у тренінгу було залучено 8 фахівців з України, діяльність яких повязана з розвитком сільськогосподарської кооперації в Україні та розвитком сільскої місцевості. Це представники Львівської та Дніпропетровської сільськогосподарських дорадчих служб, які приймають участь у реалізації проекту «Покращення конкурентноспроможності молочного сектору в Україні». Від МБФ “Добробут громад” участь у тренінгу прийняв менеджер програми Юрій Бакун. Метою тренінгу було обмін досвідом та навчання з сільськогосподарської коопераці. Навчання складалось з теоретичного курсу, що включав в себе питання:

  • функціонування сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів,
  • основи дорадництва та проведення навчань для дорослих,
  • адміністрування роботи кооперативу, проведення ефективних засідань та функціонування правління кооперативів
  • функціонування аграрних ринків, формування послуг на основі попиту та пропозиції.
  • бухгалтерський облік та фінансовий аналіз діяльності сільськогосподарського кооперативу.

hpim4776

До уваги учасників тренінгу було представлено також історію розвитку кооперативного руху в Канаді, що бере свій початок з середини 19-го сторіччя та здобутки і роль в кооперації в становленні сільськогосподарського сектору Канади.

Насиченою була також програма практичних занять яка складалась із візитів та ознайомлення з роботою діючих кооперативів (Парівіль, Агропюр, Комтон, Кантон), що надають послуги із заготівлі молока, забезпечення комбікормами, добривами, насінням та іншими витратними матеріалами членів кооперативу. Корисним було і спілкування з фермерами – членами кооперативу, які в своїй діяльності спираютьтся на послуги кооперативу з заготівлі молока та забезпечення необхідними послугами. Показовим є те, що як правило фермер є членом не одного а, подекуди двох, або й трьох кооперативів, які мають різну спеціалізацію. На фермерських господарствах було продемонстровано приклади утримання та відгодівлі тварин, організацію їх діяльності та методи прибуткового господарювання. Особлива увага була приділена досвіду у забезпеченні продуктивності корів на рівні 10-11 тис. літрів молока на рік, функціонуванні молочних ферм, їх оснащенні та особливостей заготівлі кормів у відповідності до продуктивності тварин. Досягнення прибутковості у господарюванні є ключовим і у становленні малих сімейних молочних ферм в Україні, тому досвід канадських фермерів у досягненні високих показників міг би бути за певних умов реплікований і в Україні. Цікавим було знайомство з роботизованою молочною фермою на 60 голів корів, доїння та відгодівля яких здійснюється за допомогою роботизованих механізмів. На даний час забезпечення канадських фермерських господарств знаходиться іще на початковому етапі, проте вже зарекомендував себе як дієвий механізм інновацій, що дозволяють оптимізувати затрати на оплату праці, забезпечити відстежуваність за здоров’ям тварин та раціональну годівлю, перевести на безприв’язне утримання, яке відповідає вимогам доброї сільськогосподарської практики (GAP).

Делегація мала змогу прийняти участь у регіональній асамблеї кооперативу «Агропюр» (найбільший кооператив, що займається заготівлею та переробкою молока). Яка була присвячена підведенню підсумків діяльності кооперативу за рік та виборам делегатів на загальні збори. Цікавим був візит на лабораторію, яка займається контролем якості молока в Квебеці – Валакта. Було продемонстровано, як саме організовано логістика відбору зразків молока, проведення аналізу якості молока в лабораторії та забезпечення постійного контролю за якістю продукції від виробника до переробника.

В цілому тренінг було організовано на високому практичному рівні і всі учасники мали унікальну можливість отримати досвід та тренерські навики у навчанні та поширення досвіду для лідерів сільських громад, представників законодавчої та виконавчої влади в Україні, що зацікавлені в розвитку сільськогосподарської кооперації.