Приєднатись до розсилки
Міжнародний благодійний фонд “Добробут громад”
(МБФ “Добробут громад”)
International Charitable Fund COMMUNITY WELLBEING
(ICF COMMUNITY WELLBEING)

Аудит безпеки території «Кооперативна навчальна ферма та послуги»

12.04.2013

img_2268

Аудит безпеки території – нова ініціатива в Україні, але її ідея знайома і близька кожній людині, бо кожна людина інколи замислюється – чи безпечно мені, чи моїм рідним повертатись пізно ввечері додому, чи місце праці для мене комфортне, зручне і безпечне?

Саме ці питання і є основою аудиту безпеки території, і однією з перших цю ініціативу розробила Канада ще десять років тому, де проекти і програми аналізу робочих місць перебування жінок було поставлено у пріоритет під назвою «Безпечно для жінки – безпечно для всіх». Сьогодні до даної ініціативи долучені Південна Корея, США,Індія, Єгипет, Казахстан, і Україна на волонтерській основі.

Тренінг «Економіка утримання тварин та рівних прав і можливостей, операційного планування для працівників ферми проекту «Кооперативна навчальна ферма та послуги» проведений Софією Буртак експертом Молочного проекту, Дніпропетровської обласної громадської організації «Сільськогосподарська консультаційна служба», SOCODEVI 15 березня 2013 року включав проведення аудиту безпеки території ферми. В тренінгу взяли участь працівники Демоферми – скотарі, доярки, тракторист, а також консультанти, керівники, менеджери проекту. Даний тренінг був важливий також, як захід, який уточнив спільні цінності та ключові принципи трьох організацій, які впроваджують даний проект. Проект впроваджується у співпраці з Дніпропетровською обласною владою, Міжнародним благодійним фондом «Добробут Громад», Дніпропетровською обласною громадською організацією «Сільськогосподарська консультаційна служба», SOCODEVI, компанією Данон Україна та за фінансування Екосистем Фонду Данон, Хейфер Інтернешнл та Канадської Агенції Міжнародного розвитку. Проект базується на попередніх досягненнях з підтримки сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів, з якими працює МБФ «Добробут громад», створено об’єднання сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів «Господар» у Дніпропетровській області, яким засноване спільне підприємство (ферма) «Молочарське» з виробництва молока до 400л. з використанням передових технологій та механізації.

img_2250

Саме застосування нових технологічних процесів і засобів механізації, і були розглянуті під час проведення аудиту безпеки території ферми. Три групи учасників семінару визначали безпеку:

  • приміщення утримання тварин, приміщення для доїння, та молочну кімнату.
  • навколишню територію ферми, гноєсховище, під’їзні дороги.
  • сільськогосподарську техніку, її використання і зберігання, безпеку роботи з нею.

Основними питаннями на які необхідно було відповісти групам: небезпеки та ризики присутні при доїнні тварин, заготівлі кормів, роботі з хімічними реактивами, ветеринарними препаратами, рівень освітлення, рівень комфортності праці та перерви на відпочинок, безпеки при роботі з доїльними установками, ознайомлення з інструкціями з техніки безпеки та охорони праці. Важливим питанням, яке хвилювало абсолютно всіх, – це охорона території Ферми, безпека по дорозі на роботу, і з роботи, оскільки ферма розміщена в полі, і досить віддалена від сіл, в яких проживають працівники.

img_2263

Відповідно до результатів проведеного аудиту безпеки території було складено операційний план покращення ситуації, зокрема визначено питання щодо спецодягу, ергономічних і зручних додаткових предметів, які допоможуть і дояркам, і скотарям ефективніше виконувати свої функціонально обов’язки. Менеджери і керівники включили в свої першочергові плани розглянути питання з освітленням, підключенням мийки, забезпеченням телефонного зв’язку та інше, що допоможе працівникам йти на роботу з задоволенням, а головне визначено ті питання, які потрібно включити в планування другої фази проекту, при закладанні побудови другої кооперативної ферми.