Join the mailing list
Міжнародний благодійний фонд “Добробут громад”
(МБФ “Добробут громад”)
International Charitable Fund COMMUNITY WELLBEING
(ICF COMMUNITY WELLBEING)

Завершений проект може бути тільки початком

03.07.2012

picture 1182

Проект № 27-0826-21-1 «Карпатський проект в Україні», який впроваджувався з 2005 до 2011 року, мав великий успіх та привніс багато покращень у життя кількох громад Івано-Франківської та Закарпатської областей. Проект мав на меті підвищити рівень життя сільських родин у гірських селах через розвиток традиційного скотарства, збереження та вдосконалення порід місцевих тварин, ефективне використання природніх ресурсів для вирощування конкурентоспроможних та екологічно чистих продуктів.

Проект об’єднав більше 500 родин, які отримали 38 нетелей, 76 овець, 5580 саджанців ягід та декоративних рослин, 3350 кілограмів саджанців картоплі, 212 бджолопакетів, а також 57 тренінгів та семінарів для набуття необхідних навичок у галузі тваринництва та рослинництва.

У рамках проекту було відкрито перші в Українських Карпатах сільськогосподарські обслуговуючі кооперативи «Ґазда» та «Сільський господар», які успішно впровадили проект разом із асоційованими членами кооперативів: Науково-виробничим об’єднанням «Гінзура», Асоціацією виробників органічної продукції та кооперативом «Чиста Флора». Проект надав можливість 1190 учасникам підвищити обсяги виробленої сільськогосподарської продукції та в результаті підвищити свої доходи. Завдяки проекту СОК «Ґазда» та СОК «Чиста флора» отримали сучасне обладнання для сушіння, фасування та пакування рослинної продукції загальною вартістю близько 62 000 грн. Це забезпечило розширення асортименту продукції, що виробляється, більш ніж на 20 найменувань.

picture 1193

П’єтро Туріллі (віце-президент програми в Центральній та Східній Європі «Хейфер Інтернешенл», Віктор Терес (президент МБФ «Добробут громад»), Мирон Петришин (координатор проектів МБФ «Добробут громад») та Йосип Книжицький (оординатор проектів МБФ «Добробут громад»), відвідали місцеву громаду с. Спас Коломийського району Івано-Франківської області, де і ознайомилися з роботою СОК «Чиста Флора». Лідер проекту презентував проект, провів коротку екскурсію по виробничому цеху, де гості змогли побачити процес сушіння та пакування ягід. До процесу виробництва залучено більше 1200 сімей з 6 гірських сіл.

Місцева громада також презентувала новий проект «Виробництво екологічних продуктів в Українських Карпатах – Карпатський бренд», який незабаром розпочне свою роботу. Проект має на меті підвищити прибутковість особистих селянських господарств, шляхом підвищення об’єму виробленої сертифікованої органічної продукції та шляхом надання агротуристичних послуг. На базі СОК «Чиста флора» планується створити регіональне кооперативне об’єднання «Добробут Карпат» для активного лобіювання інтересів кооперативів – виробників екологічної продукції, надання послуг з маркетингу, створення умов для сертифікації продукції згідно вимог розробленої регіональної системи «ЕКО», провадження освітньої діяльності та поглибленої переробки рослинної сировини.

picture 1198

Проектом передбачено створення навчального центру із демонстраційним господарством, де представники громади зможуть навчитись екологічному господарюванню та збереженню місцевих традицій Українських Карпат (включаючи автентичну карпатську кухню). Місцева влада радо надала приміщення колишньої сільської школи для створення в ньому тренінгового центру. Ремонт наданого приміщення буде здійснено за рахунок регіонального кооперативного об’єднання .

Окремо необхідно відзначити і передбачені маркетингові заходи, що спрямовуватимуться на підвищення конкурентоздатності продукції, вжиття заходів по збереженню генофонду місцевих сортів плодових дерев та порід сільськогосподарських тварин, розробку технічних умов для виробництва якісних продуктів із овечого та козиного молока на високогірних пасовищах.

Новий проект планує об’єднати більше 5000 сільських родин з гірських та передгірних районів Західної України. Успіх попереднього проекту надихнув та привернув увагу багатьох партнерів для впровадження нової ініціативи, серед яких: Івано-Франківська обласна державна адміністрація, Коломийська районна державна адміністрація, Дослідний Інститут Органічного Сільського Господарства (Швейцарія), ТзОВ «Галка-Карпати», Державна служба зайнятості, національні природні парки «Гуцульщина» і «Сколівські Бескиди».