Join the mailing list
Міжнародний благодійний фонд “Добробут громад”
(МБФ “Добробут громад”)
International Charitable Fund COMMUNITY WELLBEING
(ICF COMMUNITY WELLBEING)

Відкриття першого в Україні кооперативного молокопереробного підприємства «Молочний край»

06.11.2012

img_0259

23 жовтня 2012 р. відбулася церемонія відкриття молокопереробного підприємства, заснованого першим в Чернівецькій області Об’єднанням сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів «Господар Підгір’я» в рамках проекту «Розвиток молочної галузі на Буковині», що впроваджується Міжнародним благодійним фондом «Добробут громад» за підтримки обласної та районної влади.

Молокопереробне підприємство розташоване у с. Панка Сторожинецького району Чернівецької області та має переробну потужність 12 тон сировини за зміну. Реконструкція приміщень для встановлення молокопереробного обладнання стартувала у 2011 році й на сьогодні усі роботи з будівництва завершені, обладнання закуплено та встановлено. Постачати молоко на підприємство будуть селянські родини, об’єднані у сільськогосподарські обслуговуючі кооперативи району. Планується відкрити додатково 8 молокоприймальних пунктів у сусідніх селах.

img_0219

Проект отримав підтримку у розмірі більш ніж 3 млн. грн. від партнерів – Міжнародного благодійного фонду «Добробут громад», Чернівецької обласної державної адміністрації та обласної ради, Сторожинецької районної державної адміністрації та районної ради, сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів (СОК) «Новобросківецький», «Стор-Агрогромада», «Комарівська нива».

Проект має на меті забезпечити зростання й стабільність доходів місцевих сільських родин шляхом скорочення ланцюга постачання від виробника до споживача через залучення безпосередніх дрібних виробників молока до переробки й продажу молочних продуктів.

Проект буде впроваджуватись на базі Об’єднання сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів «Господар Підгір’я». Планується забезпечити виробництво продукції за узгодженим ланцюгом: виробник – молокоприймальний пункт кооперативу – молокопереробне підприємство «Молочний край». Це дозволить підприємству переробляти прогнозовані об’єми молока високої якості та підвищувати доходи місцевих дрібних виробників молока, які заснували це підприємство.

img_0213

Підтримка обласних, районних органів державної влади та місцевого самоврядування має вирішальне значення для успішної роботи молокопереробного підприємства та ефективного партнерства. З бюджету Чернівецької обласної ради виділено 900 000 гривень, 248 200 гривень отримано від Сторожинецької районної ради. Вагомим вкладом у створення молокопереробного підприємства є внесок сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів – 574 000 гривень. Внесок Міжнародного благодійного фонду «Добробут громад» – 970 620 гривень.

img_0211

Крім того, 4 листопада 2012 року підприємство відвідали представники Хейфер Інтернешенл (США), Стів Денні, Головний операційний директор та Сінді Джонс-Ніланд, Віце-президент з маркетингу. Вони мали можливість поспілкуватись з місцевою громадою, спостерігати процес виробництва та скуштувати смачної місцевої бринзи. Гості були надзвичайно задоволені візитом та вражені результатами роботи громади щодо запуску молокопереробного підприємства.