Join the mailing list
Міжнародний благодійний фонд “Добробут громад”
(МБФ “Добробут громад”)
International Charitable Fund COMMUNITY WELLBEING
(ICF COMMUNITY WELLBEING)

Успіхи та Здобутки Полуничного Проекту

31.07.2018

Незважаючи на складні погодні умови – незвичайно теплу весну та дощовий червень, учасники Проекту «Розвиток полуничних кооперативів»* – власники ОСГ та сімейних ферм, що об’єдналися у сільськогосподарський обслуговуючий кооператив «Лосятинське молочне джерело» (с. Лосятин Кременецького району Тернопільської області), за підсумками сезону 2018 досягли гарних показників врожайності полуниці – зібрано 213 т з 22 га, з яких 15 га належить кооперативу, а 7 га – власниками сімейних ферм. При цьому середня врожайність полуниці становила 9,6 т / га.

Окрім успішного виконання однієї з найважливіших цілей Проекту – зменшення трудової міграції, станом на 2018 р. соціальні індикатори Проекту виконано більш, ніж на 100%:

Основні показники

План

Факт, 2018 р.

Кількість створених робочих місць,

з них жінки

282

329

215

Кількість учасників тренінгів,

з них жінки

1 300

1777

456

Загальна кількість бенефіціарів Проекту

4 200

4 683

% збільшення доходів учасників Проекту

50%

110%

 

Хоча Проект добігає завершення, члени громади с. Лосятин не збираються зупинятися на досягнутому. Серед найближчих планів СОК «Лосятинське молочне джерело»:

  • Встановлення та підтримка довгострокових контрактних відносин з великими переробними підприємствами з метою отримання найвищої можливої ціни за ягідну продукцію членів СОК
  • Пошук інвестора для створення власних потужностей з переробки ягідної продукції
  • Досягнення врожайності полуниці у 13, 14 та 15 т/га відповідно у 2019, 2020 та 2021 роках
  • Розширення сфери діяльності СОК в напрямку вирощування малини
  • Забезпечення 3 га посівних площ під малиною та продуктивності у 300-500 т за сезон

* Проект «Розвиток полуничних кооперативів» впроваджується МБФ «Добробут громад та ГС «Інноваційне фермерство та кооперація» у партнерстві з АМР США (USAID), Тернопільською ОДА та Обласною радою, Кременецькою РДА та Районною радою, Лосятинською сільською радою за фінансової підтримки Данон Екосистем Фонду (Франція), компанії Данон в Україні, компанії DanTrade та Heifer International (США).