Join the mailing list
Міжнародний благодійний фонд “Добробут громад”
(МБФ “Добробут громад”)
International Charitable Fund COMMUNITY WELLBEING
(ICF COMMUNITY WELLBEING)

Урочисте відкриття сімейної ферми родини Ходаріних 27 вересня 2017 р.

28.09.2017

27 вересня 2017 року у с. Лоцкіне Баштанського району Миколаївської області відбулося урочисте відкриття першої у районі сімейної ферми на 20 голів ВРХ. Ферма створена на базі домогосподарства членів сільськогосподарського обслуговуючого кооперативу (СОК)  «Мальва» Любові та Володимира Ходаріних в рамках Проекту USAID/Партнерство заради інновацій: “Розвиток сімейних ферм, об’єднаних у сільськогосподарські обслуговуючі кооперативи”, що виконується МБФ «Добробут громад» у партнерстві з компанією «Данон» в Україні, ДОГО «Сільськогосподарська консультаційна служба» та ОСОК “Господар” за співфінансування «Данон Екосистем» Фонду та Уряду Канади, за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України.

На заході були присутні представники організацій, які впроваджують Проект – Міжнародного благодійного фонду «Добробут громад», компанії Данон Україна та ОСОК «Господар». Відкриття відвідали поважні гості в особі заступника директора Офісу економічного розвитку Місії Агенції Міжнародного Розвитку США в Україні Стівена Рунецькі, спеціаліста з управління проектами Офісу економічного розвитку Місії АМР США в Україні Анни Богданової, координатора проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» Анни Белявської, а також представники обласної і районної влади, місцевої громади та ЗМІ.

Віктор Терес, Голова Правління МБФ "Добробут  громад", зауважив, що розвиток подібних професійних сімейних ферм, об’єднаних в сільськогосподарські обслуговуючі кооперативи, є запорукою виробництва якісної конкурентоздатної продукції, виходу на організовані ринки зі зростанням доданої вартості на користь малого виробника й місцевої переробки, створення середнього класу на селі, який є основою економіки будь-якої цивілізованої країни, основою збереження та розвитку села, покращення добробуту сільських родин й громади села в цілому,  забезпечення продовольчої безпеки держави, яка мусить більше дбати про багатоукладність економіки, де наразі існує серйозний дисбаланс на користь агрохолдингів та експорту сировини.

Очікується, що сімейна ферма на 20 голів ВРХ з встановленим танкером-охолоджувачем, забезпечить стабільне виробництво і постачання молока першого ґатунку через CОК. Завдяки покращенню умов утримання тварин, а саме: автоматичній системі поїння корів, якісним системам вентиляції повітря та освітлення, автоматизованому доїнню, а також застосуванню гумових килимків для комфорту тварин, продуктивність поголів’я ферм зросте як мінімум на 25%. Дані поліпшення нададуть змогу родині, навіть утримуючи більшу кількість корів, зменшити загальні витрати часу на роботу у господарстві, а також значно покращити умови праці дорослих членів родини, особливо жінок. Завдяки збільшенню об’ємів заготівлі молока та підвищенню його якості, родини зможуть суттєво підвищити власні доходи.

Власники сімейних ферм, створених в рамках проекту, використовуючи надійний канал збуту виробленої молочної продукції через СОК, за кращу ринкову ціну, можливість підвищити рівень знань та навичок, також стануть навчальними майданчиками для інших потенційних сімейних фермерів.

Репортаж з місця відкриття доступний для перегляду за наступним посиланням:

https://www.youtube.com/watch?v=8aRicL-dEFo