Join the mailing list
Міжнародний благодійний фонд “Добробут громад”
(МБФ “Добробут громад”)
International Charitable Fund COMMUNITY WELLBEING
(ICF COMMUNITY WELLBEING)

Свято завершення будівництва молокопереробного цеху в рамках проекту «Створення молочних ланцюгів доданої вартості»

17.09.2014

IMG_6277

15 вересня 2014 р. у с. Юхимове, Знам’янського району, Кіровоградської області, відбулася урочиста церемонія завершення будівництва молокопереробного цеху сільськогосподарського обслуговуючого кооперативу (СОК) «Іванковецький Світанок» в рамках проекту «Створення молочних ланцюгів доданої вартості», що впроваджується міжнародним благодійним фондом «Добробут громад» (МБФ Добробут громад), за підтримки Кіровоградської обласної та Знам’янської районної влади, Іванковецької сільської ради та проекту “АгроІнвест” (USAID).IMG_6367

В урочистостях взяли участь запрошені представники органів державної влади та місцевого самоврядування, донорів даного проекту, Міністерства аграрної політики та продовольства України, громади с. Юхимове та Іванківці, представники мас-медіа.

Урочистості відкрила сільська голова с. Юхимове Магась Лілія Миколаївна, яка подякувала всім долученим до впровадження проекту створення кооперативного молокопереробного молочного цеху, зазначила на виняткову його важливість для громади та виразила сподівання на подальшу плідну співпрацю з донорами.

Петік Олександр Владиславович, голова Кіровоградської обласної державної адміністрації привітав всіх зі святом завершення будівництва першого молокопереробного кооперативного цеху в області. Наголосив на особливій важливості роботи такого цеху на території громади, оскільки це відкриває можливості для створення робочих місць для селян та стабільного підвищення доходів сільських родин. Робота такого кооперативного цеху на території Знам’янського району стане гарантією того, що діти Знам’янського району споживатимуть якісну молочну продукцію без будь-яких додаткових шкідливих інгредієнтів, оскільки один з напрямків реалізації продукції – це дитячі садочки та школи району.

IMG_6230

Чорноіваненко Олександр Анатолійович, голова Кіровоградської обласної ради зазначив, що сила українців завжди була в тому, що вони кооперувалися і створювали щось разом. Також наголосив на тому що за 23 роки влада заборгувала перед селянами, оскільки не створила в державі такі правила гри, які б дозволили селу розвиватися. Сьогодні він гордий тим, що принаймні перші кроки в цьому напрямку вже здійснюються й що Знам’янський район зможе стати взірцем для інших регіонів України.

Віктор Терес, президент МБФ «Добробут громад» наголосив, що успіх, сила і стабільність цього проекту лежить у потужному партнерстві між обласною владою, районною владою та МБФ “Добробут громад” й іншими донорами. IMG_6277Це перший в Україні такий кооперативний молокопереробний цех, а все, що є першим, зазвичай вимагає більшої кількості зусиль та уваги усіх партнерів. Головна мета цього проекту – допомогти об’єднаним в СОКи дрібним виробникам тривалий час допомагати самим собі в суттєвому зростанні своїх доходів й стати повноцінними учасниками ринку шляхом повного контролю ланцюга доданої вартості, від виробництва до кінцевого споживача. Віктор Терес вручив голові СОК «Іванковецький Світанок» Валентину Луценко та першим особам області та району Методичні рекомендації «Організація надання послуг сільськогосподарським обслуговуючим кооперативом від заготівлі, охолодження та переробки молочної сировини до збуту готової продукції: бухгалтерський облік, оподаткування та деякі правові аспекти», які допоможуть правильній організації діяльності та обліку в кооперативі. Зазначимо, що вперше в Україні, МБФ «Добробут громад» ініціював та розробив дані Методичні рекомендації, для надання практичної допомоги кооперативам, що надаватимуть вказані послуги, за участі провідних фахівців та науковців з ННЦ «Інститут аграрної економіки», Федерації аудиторів, бухгалтерів і фінансистів АПК України та проекту АМР США АгроІнвест.

Михайлова Тетяна Андріївна, голова Знам’янської районної ради привітала всіх присутніх зі святом та висловила сподівання на подальшу співпрацю з партнерами для розвитку також й сусідніх громад (СОКи «Казарнянський добробут», «Чорноліський» та «Глодосяночка»».

З вітальним словом від імені Міністерства аграрної політики та продовольства України до присутніх також звернулася Павленко Світлана Леонідівна, начальник відділу розвитку с/г кооперації та підприємництва департаменту науково-освітнього забезпечення АПВ.

Ерік Блайх, керівник проекту Агроінвест зазначив, що шлях будівництва цього кооперативного цеху був складним та тернистим, але результат завершення будівництва кооперативного цеху подає великі надії. Також Ерік Блайх подякув місцевій владі за підтримку та сприяння у реалізації проекту.

Махендра Лохані, Віце-Президента програми «Хейфер Проджект Інтернешнл» в Азії та Європі (США) зазначив, що прагнення громади нарешті справдилося і спільними зусиллями вдалося успішно завершити будівництво та встановлення необхідного обладнання у цеху. Він наголосив на особливій важливості об’єднання партнерів для досягнення такого цілісного результату та побажав успіхів у подальшій діяльності.

Григораш Юрій Петрович, голова Знам’янської районної державної адміністрації зазначив, що спорудження цього цеху було дуже важливим для району проектом, який дасть можливість селянам підвищити доходи від виробництва молока.

Учасники урочистостей оглянули переробні потужності. Голова СОК «Іванковецький світанок» Валентин Луценко IMG_6410ознайомив присутніх із технологічними процесами, обладнанням, що використовується, та особливостями співпраці в рамках проекту. Також, учасники оглянули кооперативний навчальний центр для проведення тренінгів з кооперації, створення сімейних ферм, та ефективних методів тваринництва, що вперше для України створений на базі СОК.

В рамках даного проекту заплановано забезпечити стабільне підвищення доходів об’єднаних сільських родин шляхом надання послуг з переробки молока та збуту готової продукції сільськогосподарським обслуговуючим кооперативом «Іванковецький Світанок». Приміщення та обладнання для надання послуг з переробки молока (з часом – послуги з приготування концентрованих кормів) розташовані у с. Юхимове Знам’янського району Кіровоградської області на базі бувшої школи, переданої на баланс СОК та реконструйованої з виробничим призначенням. Окремі приміщення також переобладнані в кооперативний навчальний центр для проведення тренінгів з кооперації, створення сімейних ферм, а також ефективних методів тваринництва. IMG_6574Стартова потужність переробки молока – від 3 тон за зміну. Зазначені послуги будуть надаватися всім бажаючим родинам, включаючи також й ті, що об’єднані в інші сільськогосподарські обслуговуючі кооперативи району, за умови, що такі родини стануть членами СОК «Іванковецький Світанок» для отримання послуг з переробки сировини та збуту готової продукції. При цьому, послуги із заготівлі та охолодження молока будуть надаватися виробникам інших СОКів Кіровоградщини, що засновані дрібними виробниками молока. Вперше в Україні, для пояснення такого інноваційного механізму надання кооперативом послуг, розроблені Методичні рекомендації «Організація надання послуг сільськогосподарським обслуговуючим кооперативом від заготівлі, охолодження та переробки молочної сировини до збуту готової продукції: бухгалтерський облік, оподаткування та деякі правові аспекти» за ініціативи та підтримки МБФ «Добробут громад» у співпраці із експертами ННЦ «Інститут аграрної економіки», Федерації аудиторів, бухгалтерів і фінансистів АПК України та проекту АМР США АгроІнвест.

IMG_6230Впровадження проекту стало можливим завдяки підтримці у розмірі понад 2 млн. грн. від партнерів – МБФ «Добробут громад», Кіровоградської обласної та районної (Знам’янський район) влади та проекту Агроінвест (USAID).

Вперше для України, сільськогосподарський обслуговуючий кооператив випускатиме свою продукцію під торгівельною маркою «Сімейна ферма», -_3 що була розроблена в рамках проекту. Вона сприятиме успішному просуванню кооперативної продукції, й слугуватиме як один з елементів створення доданої вартості.

Планується забезпечити виробництво продукції за узгодженим ланцюгом: виробник – молокоприймальний пункт кооперативу – переробні потужності СОК – споживачі (державні соціальні заклади за підтримки місцевої влади, з перспективою збільшення об’ємів переробки та збуту для задоволення потреб інших місцевих споживачів через різні канали збуту).

Це дозволить кооперативу переробляти прогнозовані об’єми молока високої якості та підвищувати доходи сільських жителів – дрібних виробників молока , які отримують можливість користуватися послугами різних СОК, уникаючи конкуренції та кооперуючись між собою в наданні послуг.