Join the mailing list
Міжнародний благодійний фонд “Добробут громад”
(МБФ “Добробут громад”)
International Charitable Fund COMMUNITY WELLBEING
(ICF COMMUNITY WELLBEING)

Свято полуниці в рамках проекту «Розвиток полуничних кооперативів»

18.06.2015

20150618_152846

17 червня 2015 року у с. Лосятин Кременецького району Тернопільської області відбулося щорічне Свято полуниці в рамках проекту «Розвиток полуничних кооперативів».

Проект впроваджується Міжнародним благодійним фондом «Добробут громад» за підтримки Екосистем Фонду Данон, Heifer International, а також компаній Дантрейд та Данон Україна. Впровадження продовженого проекту розраховане до 2018 року. 

У святкуванні взяли участь представники влади, донорів проекту, ЗМІ а також громада села Лосятин.

Проект «Розвиток полуничних кооперативів» офіційно відкрито у червні 2012 року. Тоді ж було засаджено перші 10 га полуниці. За час діяльності проекту проведено підготовчі польові роботи та роботи з забезпечення рослин водою, шляхом будівництва накопичувального басейну площею 0,4га, а також відновлення свердловини. Закуплено трактор, розкидач добрив, оприскувач, дискову борону, фрезу, грядоутворювач, сучасну систему крапельного зрошення, мотокоси і мотоблоки для прополки та обробки міжрядь, а також потужний електрогенератор. Лосятинська сільська рада надала в оренду дві кімнати під офіс кооперативу, а районна рада оплатила їхній ремонт. Окрім того, кооператив орендує в сільської ради токове приміщення та будівлі на ньому.

Для забезпечення ефективної логістики полуниці, проект профінансував будівництво камери охолодження, термо-автомобіля та електронавантажувача. В сезон 2014 року відбувся збір другого врожаю з 20 га та посадка нових 7 га полуниці.

Відповідно до концепції проекту, кооператив може збувати 20% врожаю на свіжий ринок та 80% на переробку, що дозволить забезпечити відповідний рівень рентабельності. За період діяльності проекту 90 селянських родин скористалися послугами кооперативу та закупили саджанці за гуртовими цінами, більше 700 осіб отримали сезонну роботу, що дало їм змогу не виїжджати в пошуках роботи за кордон та підвищити свої доходи більше ніж на 50%.

У сезон збору полуниці середня зарплата становить 2500 грн/міс. Проте є збирачі, які заробляють і понад 4000 грн/міс. Даний заробіток суттєво перевищує середній місячний дохід родин по району, який складає 1500-2000 грн/міс. Окрім того, розвиток полуничного кооперативу дозволяє отримати дохід великій кількості безробітних (яких є переважна більшість у районі), що виживають за рахунок присадибних господарств.

У 2014 році проект розпочав активну співпрацю з сімейними фермами, які займаються вирощуванням полуниці. Цього року до проекту залучено п’ятьох фермерів з Тернопільської та Львівської областей. В сукупності вони засадили 7 га полуниці на умовах співфінансування, що демонструє готовність фермерів частково фінансувати витрати, пов’язані з вирощування полуниці, що в свою чергу свідчить про їхню віру в економічну доцільність та сталість ідеї даного проекту.

Проект має на меті допомогти принаймні 500 власникам ОСГ підвищити власні прибутки, шляхом об’єднання їх в СОКи для виробництва полуниці на основі сучасних технологій та гуртового продажу через кооператив.

Кооперативна модель господарювання є важливим кроком у майбутнє українського селянства. «Окрім розвитку навичок ефективного господарювання шляхом кооперації дрібних та середніх виробників в рамках проекту, члени полуничного кооперативу постійно навчаються, здобуваючи нові знання завдяки досвідченим французьким, італійським та українським експертам з питань підвищення продуктивності та якості урожаю. Та найголовніше – кооперативи повертають в регіон життя, члени родин все менше залишають свої домівки в пошуках роботи й починають розвивати власні сімейні ферми та об’єднання виробників для досягнення добробуту родин та сталого розвитку громади. З села, в якому були залишені домівки, Лосятин тепер перетворюється в найбільш популярне село в районі. Щасливі мешканці зі зростаючим добробутом родин, нові перспективи та взірець для інших сіл не тільки області, а й всієї України – це наше найвище досягнення!», – коментує голова правління МБФ «Добробут громад» Віктор Терес.

На сьогодні кооператив забезпечує роботою близько 500 сільських жителів регіону. «Важливою складовою проекту – є навчальні тренінги з сучасних технологій вирощування та управління ягідним бізнесом, які проводяться для постійних та сезонних працівників, а також сімейних ферм. Загалом, у 2014 році кількість людей, які працювали у кооперативі як постійні та сезонні працівники, отримали знання через тренінги та користувалися послугами СОКу склала понад 600 осіб», – додає директор проекту «Розвиток полуничних кооперативів» Андрій Галяс.