Join the mailing list
Міжнародний благодійний фонд “Добробут громад”
(МБФ “Добробут громад”)
International Charitable Fund COMMUNITY WELLBEING
(ICF COMMUNITY WELLBEING)

Сімейні ферми – крок до сталого розвитку і самозабезпечення

11.04.2013

img_9722

Ключовий принцип «Сталий розвиток і самозабезпечення» є важливим для сільських сімей, які є членами сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів. МБФ «Добробут громад» спільно з партнерами, проводить демонстраційні заняття, навчальні відвідування на молочні ферми сімейного типу. Інновації та вдосконалення, пов’язані з системою утримання, доїння, годівлі та гігієни тварин, якості молока та зберігання органічних відходів, запроваджуються на таких фермах сімейного типу, і є цікавими для інших родин, які планують розвивати молочний напрямок. Зацікавленість до проекту зростає, оскільки демонстраційні ферми сімейного типу (5-10 голів худоби) мають можливість отримати додаткові ресурси в рамках проекту «Кооперативна навчальна ферма та послуги», у вигляді організації місця утримання худоби, системи доїння, водопостачання, освітлення, а також зберігання та утилізації органічних відходів, крім того, кожна демо-ферма сімейного типу отримала породисту тварину від МБФ «Добробут громад», для покращення продуктивності власної худоби.

img_9660

Проект «Кооперативна навчальна ферма та послуги» фінансується Хейфер Інтернешенл, Екосистем фондом Данон та Канадською агенцією міжнародного розвитку. Проект впроваджується МБФ «Добробут громад», Данон Україна, а також Дніпропетровською сільськогосподарською консультаційною службою. Загальний бюджет проекту 18,5 млн грн.

14 березня 2013р. в с. Андіївка, Дніпропетровської області зібрались 11 родин з Кіровоградської, Дніпропетровської, Херсонської областей, щоб взяти участь в тренінгу «Розвиток малих сімейних ферм та рівні права і можливості для родин, які розвивають сімейні ферми». Під час тренінгу, Олег Ємець, спеціаліст з тваринництва Дніпропетровської Сільськогосподарської Консультаційної служби розглянув технологічні параметри утримання ВРХ, схеми міні ферм, порівняння традиційного утримання ВРХ з технологічним, планування будівництва/реконструкції сімейних ферм, управління сімейною фермою, економічні показники ведення господарства при виробництві молока з врахуванням якісних та кількісних показників.

img_9701

На території України існують міні-ферми, але в них не враховуються всі питання технологічного утримання тварин. Тому, саме тут, у Покровському районі були побудовані перші міні-ферми на 10-20 голів з урахуванням всіх установлених вимог. Крім того, наразі також будується ферма на 25 голів. Побудовані ферми включають в себе всі основні питання: освітлення, годування, доїння, організація родильного відділення, вентиляція з шторками, примусова канальна вентиляція. Часто фермер також підключає музику. На фермі знаходиться і молокоприймальний пункт з танком охолодження та міні-лабораторією, де щодня визначається якість молока.

На території Дніпропетровської області вже побудовано та здано в експлуатацію 4 міні-ферми, а ще 3 в процесі будівництва. Всі ці ферми будуються з нуля.

Крім цього проводиться реконструкція існуючих ферм. На сьогодні вже було реконструйовано 41 ферму, і планується ще 20 реконструювати до кінця 2013 року.

«Ми робили підрахунки щодо обладнання, яке ми встановлюємо, а також робили підрахунки щодо чистого прибутку, який отримує фермер. Що стосується реконструйованих ферм – там на одну голову для встановлення обладнання було затрачено 3 100грн, а додатковий прибуток, отриманий з одної голови дорівнював 3 700грн. Тобто за рік все обладнання, встановлене на міні-ферму, окуповується. Проте, для того, щоб отримати такі високі результати, фермер повинен врахувати всі рекомендації щодо годівлі, утримання, відтворення ВРХ, а також всі технічні питання стосовно ферми», зазначив Олег Ємець, спеціаліст з тваринництва Дніпропетровської Сільськогосподарської Консультаційної служби.

Навчальне відвідування сімейної ферми родини Куриленко, яка відповідає високим ергономічним стандартам, щодо значної заміни ручної праці на автоматизовану і механізовану (доїння, напування, рівень вентиляції, освітлення, розміщення тварин і т.д.), було підтвердженням, що даний проект направлений на сталий розвиток сімейної ферми, є зразком до впровадження, і головне несе самозабезпечення і прибутки, для всієї родини. Сім’ї, які були на тренінгу, з захопленням попрямували додому розвивати і свої ферми, бо така форма самозайнятості може змінити економіку, не тільки родини, але й громади, і країни.