Join the mailing list
Міжнародний благодійний фонд “Добробут громад”
(МБФ “Добробут громад”)
International Charitable Fund COMMUNITY WELLBEING
(ICF COMMUNITY WELLBEING)

Щорічне свято врожаю полуниці в рамках проекту «Розвиток полуничних кооперативів» на Тернопільщині

24.06.2014

ПРЕС-АНОНС

Щорічне свято врожаю полуниці в рамках проекту «Розвиток полуничних кооперативів» на Тернопільщині

27 червня 2014 р. відбудеться щорічне свято врожаю полуниці в рамках проекту «Розвиток полуничних кооперативів», в с. Лосятин Кременецького району Тернопільської області. Проект впроваджується Міжнародним благодійним фондом «Добробут Громад» (Heifer-Ukraine), та фінансується партнерами – «Екосистем Фондом Данон», компаніями «Дантрейд», «Данон Україна» та Heifer International (США).

Свято відбудеться на виробничому тоці кооперативу в с. Лосятин, Кременецького району, Тернопільської області.

Час проведення заходу: 11:00 – 15:00.

На свято запрошені представники влади, донорів проекту, громада села Лосятин та ЗМІ.

Під час заходу для гостей буде продемонстровано камери охолодження та заморозки, термо-автомобіль та ґрунтообробну техніку.

Цього року очікується врожай близько 260 тон полуниці, який буде перероблено та використано для потреб компанії Данон Україна. Цими об’ємами Планується покрити 100% потреб компанії в полуничних наповнювачах.

Нещодавно проект розпочав співпрацю з сімейними фермами, які займаються вирощуванням полуниці. Так цього року залучено чотирьох фермерів з Тернопільської та Львівської областей. В сукупності вони засадять 7 га полуниці на умовах співфінансування. Це означає, що фермери вже самі готові частково фінансувати витрати пов’язані з вирощування полуниці, що в свою чергу свідчить про їхню віру в економічну доцільність та сталість ідеї проекту.

Проект має на меті допомогти принаймні 500 власникам ОСГ підвищити власні прибутки, шляхом об’єднання їх в СОКи для виробництва полуниці на основі сучасних технологій та гуртового продажу через кооператив

Проект виконується на базі СОК «Лосятинське молочне джерело» у с. Лосятин Кременецького району Тернопільської області, який надає своїм членам послуги з вирощування, зберігання та збуту полуниці як на спільному полі так і на власних ділянках. Протягом 2012-2014 років інвестиції спрямовуються на поступове збільшення площ насаджень полуниці до 50 га.

Новітня технологія вирощування полуниці передбачає використання фріго-розсади найвищої категорії, мульчування плівкою задля запобігання висихання ґрунту та появи бур’янів, а також використання системи крапельного зрошення, що значно зменшить обсяги води для поливу.

Кошти від продажу полуниці, накопичені кооперативом, будуть використовуватись на розширення спільних насаджень, відновлення існуючих та реплікацію проекту в інших громадах.

Проект було офіційно відкрито у червні 2012 р., і в цей рік було засаджено перші 10 га полуниці.

За час діяльності проекту було проведено підготовчі польові роботи та роботи з забезпечення рослин водою, шляхом будівництва накопичувального басейну площею 0,4га, а також відновлення свердловини. Закуплено трактор, розкидувач добрив, оприскувач, дискову борону, фрезу, грядоутворювач, сучасну систему крапельного зрошення, мотокоси і мотоблоки для прополки та обробки міжрядь, а також потужний електрогенератор. Для забезпечення ефективної логістики полуниці, проект профінансував будівництво камери охолодження, термо-автомобіля та електронавантажувача. В сезон 2013 р. відбувався збір першого врожаю з 10 га та посадка нових 12 га полуниці. Відповідно до концепції проекту, кооператив може збувати 20% врожаю на свіжий ринок та 80% на переробку, що дозволить забезпечити відповідний рівень рентабельності. Так в 2013 році 83 тони полуниці було доставлено кооперативом по контракту з компанією Данон та 15 тон було продано на свіжий ринку. За період діяльності проекту 90 селянськи родин скористалися послугами кооперативу та закупили саджанці за гуртовими цінами, більше 300 осіб отримали сезонну роботу, що дало їм змогу не виїжджати в пошуках роботи закордон та підвищити свої доходи більше ніж на 50%. Лосятинська сільська рада надала в оренду дві кімнати під офіс кооперативу, а районна рада оплатила їхній ремонт. Окрім того, кооператив орендує в сільської ради токове приміщення та будівлі на ньому.