Join the mailing list
Міжнародний благодійний фонд “Добробут громад”
(МБФ “Добробут громад”)
International Charitable Fund COMMUNITY WELLBEING
(ICF COMMUNITY WELLBEING)

ЩОДО ЧЛЕНСТВА ЮРИДИЧНИХ ОСІБ У СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ВИРОБНИЧИХ КООПЕРАТИВАХ

19.05.2014
Заява
Всеукраїнської асоціації сільських та селищних рад (ВАССР),
Асоціації фермерів та приватних землевласників України (АФЗУ),
 
Союзу учасників сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів України (СУСОКУ),
 
Національної асоціації сільськогосподарських дорадчих служб України (НАСДСУ),
 
Міжнародної благодійної організації «Добробут громад» (МБО «Добробут громад»)

У ЗМІ з’явилася інформація про те, що Мінагрополітики спільно з представниками бізнесу та громадськими організаціями неодноразово проводили робочі групи з розробки та вдосконалення законодавства, що регулює молочну галузь. Результатом зустрічей стало напрацювання пропозицій до проекту Закону України № 2408а «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо вдосконалення законодавства у сфері сільськогосподарської кооперації)».

А за підсумками цієї роботи заступник міністра аграрної політики та продовольства Андрій Дикун звернувся до Голови Комітету Верховної Ради України з питань економічної політики Андрія Іванчука з листом, в якому просить врахувати і прийняти напрацьовані пропозиції. Зокрема, мова – про надання юридичним особам права набуття членства у сільськогосподарських виробничих кооперативах.

 

У зв’язку з цією інформацією ми хочемо відповідально заявити таке:

 

  • · Наші організації давно, системно та активно спільно з профільним департаментом Міністерства аграрної політики і продовольства займаються вирішенням проблем  сільськогосподарської кооперації на всіх рівнях,  беруть участь у розробці  законодавства, методичних рекомендацій, навчальних матеріалів та проводять роботу безпосередньо на місцях з навчання, створення та розвитку сільськогосподарських кооперативів. Але жодна із наших громадських організацій не брала участі у розробці цього законопроекту, його обговоренні.
  • · Ми не тільки не підтримуємо цей законопроект в частині надання юридичним особам права набуття членства у сільськогосподарських виробничих кооперативах, а й категоричного виступаємо проти цього.
  • · Ми не розуміємо, про які громадські організації йде мова у листі заступника міністра. Якщо у законопроекті йде мова про фермерські господарства, то чому міністерство не спитало думку Асоціації, яка представляє інтереси фермерських господарств, організацій, які працюють у сфері сільськогосподарської кооперації?
  • · Норма про надання юридичним особам права набуття членства у сільськогосподарських виробничих кооперативах є свідченням нерозуміння як авторами законопроекту, так і заступником міністра сутності виробничої кооперації. Або є інші причини, які нам невідомі.
  • · Відповідно до закону України «Про сільськогосподарську кооперацію», сільськогосподарський виробничий кооператив – сільськогосподарський кооператив, який утворюється шляхом об’єднання фізичних осіб, які є виробниками сільськогосподарської продукції, для провадження спільної виробничої або іншої господарської діяльності на засадах їх обов’язкової трудової участі з метою одержання прибутку.

Визначення виробничого кооперативу наведено також у Цивільному та Господарському кодексах України, в Законі України «Про кооперацію».

Цивільним кодексом України виробничий кооператив визначається як добровільне об’єднання громадян на засадах членства для спільної виробничої або іншої господарської діяльності, яка базується на їхній особистій трудовій участіта об’єднанні його членами майнових пайових внесків.

Відповідно до Господарського кодексу України виробничим кооперативом визнається добровільне об’єднання громадян на засадах членства з метою спільної виробничої або іншої господарської діяльності, що базується на їхнійособистій трудовій участі та об’єднанні майнових пайових внесків, участі в управлінні підприємством та розподілі доходу між членами кооперативу відповідно до їх участі у його діяльності.

У Законі України «Про кооперацію»  міститься найбільш загальне поняття виробничого кооперативу – — це кооператив, який утворюється шляхом об’єднання фізичних осіб для спільної виробничої або іншої господарської діяльності на засадах їх обов’язкової трудової участі з метою одержання прибутку (стаття 2) .

Таким чином, законодавець передбачив таке: виробничий кооператив створюється шляхом об’єднання виключно фізичних осіб; його члени зобов’язані брати трудову участь у діяльності кооперативу, тобто особисто здійснювати виробничо-господарську діяльність.

Отже, обов’язковою умовою членства у виробничому сільськогосподарському кооперативі, на відміну від сільськогосподарського обслуговуючого кооперативу, є участь у його діяльності особистою працею, оскількивиробничий кооператив є, насамперед, об’єднанням осіб, а не капіталів.

Таким чином, положення чинного законодавства не створюють жодних перешкод для участі фермерських господарств в сільськогосподарських виробничих кооперативах без зміни їхньої сутності як виробничих кооперативів. Тому, ми вважаємо за недоцільне вносити запропоновані зміни у законодавство. Більше того запропоновані зміни суперечать міжнародній кооперативній практиці та здоровому глузду.

Ми сподіваємося, що народні депутати України при розгляді проекту Закону України № 2408а «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо вдосконалення законодавства у сфері сільськогосподарської кооперації)» врахують нашу позицію, а Мінагрополітики залучатиме до розробки саме ті професійні організації, сферою діяльності яких є розвиток кооперації, фермерства, які мають у цій справі необхідні знання та досвід.