Join the mailing list
Міжнародний благодійний фонд “Добробут громад”
(МБФ “Добробут громад”)
International Charitable Fund COMMUNITY WELLBEING
(ICF COMMUNITY WELLBEING)

Робоча зустріч з метою обговорення проблем та перспектив створення і розвитку малих сімейних ферм

17.10.2013

17.10.2103 р. за ініціативи МБФ «Добробут громад» у Міністерстві аграрної політики та продовольства України (МінАПП) відбулася робоча зустріч із керівництвом департаменту тваринництва та департаменту науково-освітнього забезпечення АПВ та розвитку сільських територій МінАПП з метою обговорення проблем та перспектив створення і розвитку малих сімейних ферм.

robocha zustrich

У зустрічі також взяли участь партнери МБФ «Добробут громад» – представники ТОВ «Данон» та проекту USAID «АгроІнвест».

Як зазначили учасники робочої зустрічі, сімейні ферми у світі розуміють як форму сільськогосподарського виробництва, самостійно функціонуючу, засновану на сімейній організації праці, та спрямовану на задоволення потреб сім’ї, а також отримання доходів від реалізації виробленої продукції.

2014 рік проголошений ООН роком сімейного фермерства у світі. Також, Президент України Віктор Янукович 16.10.2013 р наголосив на важливості розвитку фермерських господарств, сімейних ферм та створення мотивацій для них. Про це Глава держави сказав під час виїзного засідання Ради регіонів у Борисполі. «Сьогодні ми занадто захопилися великотоварним виробництвом, а фермерське господарство сьогодні кинуте напризволяще – немає належної уваги з боку держави», – сказав Віктор Янукович.

У більшості країн світу саме сімейні ферми та засновані ними обслуговуючі кооперативи як необхідний ланцюг для створення доданої вартості продукції, що ними виробляється, займають одну із ключових ролей у виробництві продукції тваринництва. На відміну від України, де в умовах законодавчої неврегульованості діяльність по створенню сімейних ферм тільки розпочалася.

Під сімейної фермою прийнято розуміти не тільки виробничу, а й соціальну одиницю, оскільки сімейне фермерство – не просто одна з форм господарської діяльності , але і також особливий спосіб життя на селі. Основою сімейної ферми є сім’я, тому вся виробнича діяльність підпорядкована потребам сім’ї.

В Україні поняття «Сімейна ферма» чинним законодавством не визначене, як не визначений і їх юридичний статус. Тому виникає безліч питань щодо порядку їх заснування, реєстрації організаційно-правової форми, відносин із податковими органами, можливості участі у Державних програмах підтримки, співпраці із проектами міжнародної технічної допомоги.

Звідси випливає необхідність нормативно-правового врегулювання створення та діяльності Сімейних ферм шляхом розробки окремого Закону Україні «Про сімейні ферми», або ж внесення відповідних доповнень та змін до окремих Законів України, де мають бути врегульовані дані питання. Це тягне за собою необхідність врегулювання низки пов’язаних питань, зокрема, важливим є розробка Типового проекту Ферми сімейного типу та затвердження такого проекту Наказом МінАПП з метою спрощення процедури проектування та зведення приміщень таких ферм або ж реконструкції існуючих приміщень у Ферми сімейного типу.

Саме ці питання жваво обговорювалися учасниками робочої зустрічі, за наслідками якої досягнуто домовленостей щодо створення робочої групи з розробки необхідних документів та активізації співпраці з МінАПП у даних напрямках.

Наступну зустріч заплановано на 31 жовтня поточного року, де будуть обговорені напрацювання МБФ “Добробут громад”, проекту USAID «АгроІнвест» та МінАПП, а також визначено практичні кроки із реалізації першочергових заходів з метою врегулювання діяльності малих сімейних ферм в Україні.