Join the mailing list
Міжнародний благодійний фонд “Добробут громад”
(МБФ “Добробут громад”)
International Charitable Fund COMMUNITY WELLBEING
(ICF COMMUNITY WELLBEING)

Обговорення змін до Закону України “Про фермерське господарство”

20.05.2014

- 19  2014

19 травня 2014 року представники МБФ «Добробут громад» та Данон Україна взяли участь у круглому столі з питань внесення змін та доповнень до Закону України «Про фермерське господарство» в частині законодавчого врегулювання процесу трансформації особистих селянських господарств в сімейні фермерські господарства.

МБФ «Добробут громад» є одним з ініціаторів розробки законодавчого підґрунтя для створення та діяльності ферм сімейного типу в Україні та всіляко опікується становленням нової для нашої держави форми господарювання – ферм сімейного типу у рамках своїх проектів. МБФ «Добробут громад» є постійним активним членом робочих груп Міністерства аграрної політики та продовольства України з питань розвитку сільськогосподарської обслуговуючої кооперації, ферм сімейного типу та інших питань, пов’язаних з соціально-економічним розвитком сільських територій.

У роботі круглого столу також взяли участь заступник міністра аграрної політики та продовольства України Олександр Сень, фахівці Проекту USAID АгроІнвест, Міністерства аграрної політики та продовольства України, представниками фермерських господарств, професійних організацій, науковці.

Протягом даного заходу, було обговорено пропозиції щодо надання можливості працювати сімейним фермерським господарствам у формі приватних підприємств, у формі вже існуючих фермерських господарств (при цьому виписавши законодавчо їх особливості) та у формі договору про спільну діяльність з головою господарства, який буде приватним підприємцем. Обговорено преференції для таких форм господарювання – надання сімейним фермерським господарствам особливого режиму оподаткування, визнання їх сільськогосподарськими товаровиробниками, надання їм державної підтримки на основі окремої державної програми та інше.

Наступними кроками для робочої групи визначено провести СВОТ- аналіз цих трьох форм стосовно максимальної вигоди та простоти діяльності для ферм сімейного типу. Також, вирішено кардинально переформатовати Закон «Про фермерські господарства» та передбачити необхідні зміни та доповнення до інших НПА, що необхідні для належного регулювання діяльності ферм сімейного типу.

27 травня 2014 р. заплановано провести чергове обговорення доопрацьованих пропозицій про внесення змін та доповнень до Закону України «Про фермерське господарство».