Join the mailing list
Міжнародний благодійний фонд “Добробут громад”
(МБФ “Добробут громад”)
International Charitable Fund COMMUNITY WELLBEING
(ICF COMMUNITY WELLBEING)

Обговорення проекту Закону України про внесення змін до законодавчих актів щодо надання можливості юридичним особам бути членами виробничих кооперативів

10.12.2014

9.12.2014 р. представник МБФ «Добробут громад» взяв участь в обговоренні проекту Закону України про внесення змін до законодавчих актів щодо надання можливості юридичним особам бути членами виробничих кооперативів.

DSC_0220

Робоча зустріч відбулася в приміщенні проекту USAID АгроІнвест. В заході взяли участь представники молокопереробних підприємств, експерти, науковці, юристи, що працюють в аграрному секторі. Метою даного законопроекту його розробники зазначили бажання безпосереднього долучення юридичних осіб до діяльності сільськогосподарських виробничих кооперативів, надання їм права голосу у кооперативі, таким чином стимулюючи їх до капіталовкладень у такі кооперативи. Це, на думку розробників, дасть змогу покращити якість молока та сталість таких кооперативів через обладнання, устаткування та фінансові ресурси для розвитку таких кооперативів.

За результатами обговорення пропонованих змін вирішено вцілому не підтримувати ініціативу щодо надання можливості юридичним особам бути членами виробничих кооперативів, оскільки дана ідея порушує кооперативні принципи, що існують у світі (члени виробничих кооперативів мають приймати безпосередню особисту трудову участь у діяльності таких кооперативів, що в принципі неможливо у випадку з юридичною особою). Також, участь юридичної особи в якості члена сільськогосподарського виробничого кооперативу містить і інші приховані ризики перетворення таких кооперативів у повністю підконтрольну зацікавленої юридичної особи структуру.

Підсумовуючи, Микола Гриценко, Керівник напрямку «Розвиток ринкової інфраструктури» Проект USAID АгроІнвест, запропонував розглянути досвід інших розвинених країн Європи та ініціювати розробку законодавства про групи й організації сільськогосподарських товаровиробників, що дають змогу на засадах кооперації об’єднувати юридичні та фізичні особи.

Наступна зустріч у колі експертів з даного питання буде призначена додатково та запланована до проведення у Міністерстві аграрної політики та продовольства України.