Join the mailing list
Міжнародний благодійний фонд “Добробут громад”
(МБФ “Добробут громад”)
International Charitable Fund COMMUNITY WELLBEING
(ICF COMMUNITY WELLBEING)

Навчальний тур для жінок–лідерів кооперативів, які впроваджують проекти МБФ «Добробут громад»

11.04.2013

img_1522

«Змінюється світ, змінюються напрямки сталого розвитку і самозабезпечення в сільських громадах, змінюються підходи до навчання і тренінгів, і це стає все більш актуальним для жінок села» – говорила Ірина Павлюк, номінантка премії «Золотий талант 2011року», член ради правління Сторожинецького районного об’єднання сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів «Господар Підгір’я», під час комітетських слухань Верховної Ради на тему «Ситуація у сфері забезпечення прав і можливостей сільських жінок в Україні» в жовтні 2012р. Її підтримали жінки-лідери, керівниці сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів, які впроваджують проекти МБФ «Добробут громад» і також брали участь в заході.

Організатори комітетських слухань запропонували для жінок-представниць СОКів провести серію тренінгів у чотирьох регіонах України для визначення основних проблем жінок в селах і формування плану дій для подолання цих проблем в тих населених пунктах, де працюють проекти МБФ «Добробут громад».

Інформаційно-консультаційний жіночий центр люб’язно погодився надати свою допомогу у проведенні навчального туру, який складався з 3 дводенних тренінгів, в яких взяли участь понад 120 жінок з 13 сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів. Навчальний тур розпочався в жовтні 2012 року, і був завершений в лютому 2013 року. Всі тренінгові програми забезпечувались друкованими або електронними аналітичними, статистичними, інформаційними та іншими матеріалами. Інформацію про тренінг висвітлювали ЗМІ, які також брали участь в навчанні. Тренінги включали в себе наступні питання:

  • Основи лідерства.
  • Планування і розробка проектів.
  • Навички само-презентації.
  • Аудит безпеки жінки та інші місцеві ґендерні ініціативи в селі.
  • Протидія ґендерному насильству.
  • Розвиток навичок підприємництва, кооперації.
  • Участь у прийнятті рішень.
  • Організаційно-економічні навички управління

img_1541

Навчальний тур проведено, і тренінги підтвердили, що жінки – лідери західного, східного і південного регіонів та сіл високогірного району України визначили, що проблеми у них спільні – це високий рівень безробіття, відсутність інфраструктури, фельдшерсько-акушерських пунктів, місць відпочинку, високий рівень трудоємної ручної праці, низькі ціни на сільськогосподарську продукцію, скрите домашнє насильство та інші.

Важливим аспектом, який було включено до тренінгу – це проведення навчально – практичного відвідування успішних господарств, що ведуться за участю жінок села. Учасниці тренінгу високогірних районів, який проходив 14-15.11.2012, змогли відвідати заготівельно – виборничий цех по виготовленню чаїв СОК «Чиста флора», головою якого є Галина Стовпюк. 96% працівників цеху – жінки з с. Спас, Коломийського р-ну, Івано-Франківської обл. В рамках відвідування учасниці ознайомились з роботою школи, дитячого садочку, спортивного комплексу у цьому селі. Особливу увагу в даному тренінгу надано розвитку сільського зеленого туризму, який є пріоритетним для жінок гірських районів України.

Для жінок, представниць СОКів західного регіону 15-16.12.2012р., було проведено навчальне відвідування в с. Панка, Сторожинецького р-ну, Чернівецької обл., на кооперативне с/г підприємство «Молочний край», основним напрямком діяльності якого є переробка молока та виробництво молочної продукції. На підприємстві в основному працюють сільські жінки, вони отримали робочі місця, можуть працювати в своєму селі, а діти їх в цей час відвідують дитячий садочок і школу, одні з найкращих в області. Все це завдяки активізації громади, в результаті участі у проектах МБФ «Добробут громад». Обмін досвідом формування сільськогосподарських об’єднань, залучення до їх діяльності державних бюджетних коштів, і коштів міжнародних донорів – було основним напрямком тренінгу.

img_1836

Жінки – лідери східного регіону під час тренінгу 9-10.02.2013р. для Луганської, Дніпропетровської і Донецької обл. поділились досвідом створення сімейних ферм на прикладі СОК «Добробут Андріївни», створеної за допомогою спільного проекту МБФ «Добробут громад», Сокодеві та Данон. Голова СОК Антоніна Куриленко розповіла про заміну ручного трудомісткого доїння тварин, на доїння доїльними апаратами, та про нові підходи в будівництві сімейних ферми. Учасниці тренінгу відвідали центр розвитку і дозвілля молоді в селі Райгородок і ознайомились з роботою СОК «Райгородець» Донецької обл.

Для південного регіону важливим етапом в даному заході було навести співпрацю з державними органами влади, враховуючи, що СОК “Фаворит” та СОК «Івріс-М» офіційно проекти завершили, а СОК «Буджак» у співпраці з державними програмами започатковує організацію виробництва молочних продуктів. У тренінгу, який відбувся 16-17.02.2013р., участь взяли жінки сіл Одеської обл., і жінки-керівники, які приймають рішення в районних радах і державних адміністраціях – потенційних партнерах у нових проектах.

Тренінги були проведені за фінансової підтримки Інформаційно-консультаційного жіночого центру у партнерстві з Програмою сприяння Парламенту II( USAID). Досвід такої співпраці дає нагоду жінкам-лідерам СОКів, які впроваджують проекти МБФ «Добробут громад», отримати підвищення кваліфікації, визначитись з стратегіями по вирішенню проблем, підвищувати знання з впровадження підприємницьких ініціатив та кооперації, створити всеукраїнську мережу взаємопідтримки сільських жінок. В процесі тренінгу учасниці розробляли власні проекти з підтримки жінок села, і на основі конкурсу отримували міні-гранти.

Кожне навчальне відвідування підтвердило, за словами учасниць, що з приходом МБФ «Добробут громад» в села України, життя громади змінюється на краще, і, відповідно, життя сільських жінок також. Жінкам села, які не так часто можуть виїхати з власних господарств, важливо було побачити позитивний досвід господарювання, щоб змінити ставлення: «Ми нічого не можемо зробити, у нас бідність і багато проблем» на активну позицію і рішучість у вирішенні даних проблеми.