Join the mailing list
Міжнародний благодійний фонд “Добробут громад”
(МБФ “Добробут громад”)
International Charitable Fund COMMUNITY WELLBEING
(ICF COMMUNITY WELLBEING)

МБФ «Добробут громад» презентує результати проекту

15.09.2011

-025_

Маркування продуктів харчування з географічними ознаками – це порівняно нова концепція для України, яка включає в себе сертифікацію якісних регіональних продуктів харчування (таких наприклад, як гуцульська бринза), що за своїми характерними властивостями тісно пов’язані з природними умовами та культурними традиціями території походження.

25-26 серпня 2011 року в приміщенні Міністерства аграрної політики та продовольства України відбувся Національний семінар «Перспективи географічного маркування продуктів харчування в Україні та його вплив на розвиток сільських територій». Семінар проводився за спільної ініціативи Міжнародного благодійного фонду «Добробут громад», Міністерства аграрної політики та продовольства України та ФАО (Міжнародної Організації ООН з питань Продовольства та Сільського Господарства).

-240_

Цей захід став заключним етапом проекту «Маркетингове дослідження якісної продукції, пов’язаної з місцем походження, та виявлення споживчого попиту на неї в Україні», який впроваджувався спеціалістами МБФ «Добробут громад, та мав на меті презентувати результати проведеного дослідження, обговорити перспективи та пріоритети широкого запровадження географічного маркування продуктів харчування в Україні, а також сформувати спеціальне бачення щодо майбутніх заходів з розвитку системи географічного маркування, в тому числі й можливість впровадження потенційного проекту технічної підтримки від ФАО.

За словами Заступника міністра аграрної політики та продовольства України Олександра Сеня,. – «Міністерство аграрної політики підтримує результати пілотного проекту та рекомендації, надані МБФ «Добробут громад» та виступає за подальше поширення співпраці з ФАО, Європейською комісією та іншими донорами в даній галузі. Маркування з географічним зазначенням, перш за все, відкриває широкі можливості для економічного розвитку сільської місцевості шляхом сприяння дрібним виробникам традиційних місцевих продуктів, а також створення можливостей працевлаштування для місцевого населення. При цьому будуть активніше розвиватись й суміжні галузі – включаючи зокрема туризм».

-282_

На семінарі були присутні представники ФАО – Елеонора Дюпуа та Емілі Вандерканделер, експерт Європейської Комісії з питань розвитку сільського господарства та села Маркус Клінгер, представник проекту REDD Паскаль Бернардоніь та представник дослідницького Інституту органічного землеробства FiB, Швейцарія. Усі запрошені відзначили високу якість роботи, проведеної за проектом та лишились надзвичайно задоволеними результатами семінару.

У результаті семінару учасники погодились, що для подальшого розвитку географічного маркування в Україні необхідні дії як з боку влади, так і з боку виробників відповідної продукції. Крім того, було окреслено перспективу розробки нового проекту технічної допомоги, що стане наступним кроком у розвитку усіх аспектів географічного маркування продуктів харчування.