Join the mailing list
Міжнародний благодійний фонд “Добробут громад”
(МБФ “Добробут громад”)
International Charitable Fund COMMUNITY WELLBEING
(ICF COMMUNITY WELLBEING)

Грецько-українська співпраця в галузі сільського туризму

14.01.2011

conference room shepilska_resize

Ділове партнерство Міжнародного благодійного фонду “Добробут громад” із Музеєм природної історії ім. Гуландріса – Грецький центр біотопів/водно-болотних угідь (EKBY), яке розпочалось ще в рамках Карпатського проекту, фінансованого Європейською комісією отримало своє продовження завдяки підтримці Агенції міжнародних економічних відносин та розвитку кооперації (YDAS) при Міністерстві закордонних справ Грецької республіки. Цією організацією було підтримано спільний грецько-український проект «Розвиток професійних навичок зі сталого туризму – навчання місцевих учасників», який має на меті ознайомлення українських родин, які займаються сільським туризмом із грецьким досвідом.

Проектом було передбачено проведення двох семінарів за участю грецьких експертів. Перший семінар – тренінг для тренерів і мав на меті навчити його учасників як проводити тренінги по туризму для менш досвідчених односельців. Завдання другого – перевірити на практиці, як підготовлені нові тренери вміють застосовувати набуті знання на практиці.

shepilska recreation centre_resize

Тренінг для тренерів було проведено 7 вересня у мальовничому передгір’ї Карпат – на базі «Шепільська». Були запрошені представники із Карпатського регіону, переважно учасники діючих проектів фонду, які у своїй діяльності мають туристичну компоненту. Тут були створені всі комфортні умови для навчання майбутніх тренерів – просторий зал, відповідне технічне забезпеченні і, найголовніше, висококваліфіковані тренери. Про те, які етапи становлення пройшов сільський туризм у Греції розповіли грецькі експерти Ставрос Іфантіс, Марія Алебакі, Ольга Іаковідоу та Мільтіадіс Сеферліс. Про особливості сільського туризму в Україні були повідомлення професорів з Львівського та Івано-Франківського університетів Юрія Зінька та Павла Горішевського. Координатор тренінгових програм Фундації Ярослава Сорокопуд провела інтерактивне заняття із вивчення методів проведення тренінгів. Останнє викликало істотне пожвавлення, особливо презентація застосування методу рольових ігор, на якій учасники продемонстрували немалі артистичні здібності.

Одним із важливих напрацювань тренінгу стала розробка основних напрямків подальшої грецько-української співпраці, якою займалися грецькі експерти і представники Фундації.

second seminar premises_resize

Наступний тренінг відбувся 10 вересня на території етнографічного музею «Хутір Савки» що біля Києва. Сюди були запрошені представники з усіх регіонів України і мали можливість поряд із набуттям знань від досвідчених та початкуючих тренерів наочно побачити, наскільки важливою для розвитку туристичного бізнесу є збереження етнографічної самобутності і традицій регіону. Тут роль тренінгового залу виконувала велика кімната у старовинному деревяному сільському будинку, вік якого згідно вирізьбленого напису склав 151 рік, а обід, зварений поруч у великій печі, подавався у глиняних мисках і потрібно було його їсти деревяними ложками.

Рівень проведення семінару мали можливість оцінити представники донорської організації (посольства Греції в Україні) Періклес Александракіс і Паулос Олрівски.

participants of the firts seminar_resize

Із учасників ТОТ в ролі тренерів виступили Василь Приндак та Андрій Матусяк, які розповіли про необхідність збереження природньої та культурної спадщини як важливих принад сільського туризму та особливості маркетингу у сільському туризмі.

Тренінг викликав значний інтерес та супроводжувався активними дискусіями із різних питань, що турбують учасників.