Join the mailing list
Міжнародний благодійний фонд “Добробут громад”
(МБФ “Добробут громад”)
International Charitable Fund COMMUNITY WELLBEING
(ICF COMMUNITY WELLBEING)

Два молочарських кооперативи було відкрито в рамках нової фази проекту «Розвитом молочарських кооперативів»

15.10.2013

img_2461

13 жовтня 2013 року стало щасливим днем для громади двох сіл Полтавщини. Два нововідкритих молочарських кооперативи було відкрито у селі Сухорабівка, Решетивлівського району та селі Лівенське, Новосанжарського району.

Полтавщина – це земля сильних традицій у виробництві молока. Цей регіон є одним з лідерів молочного виробництва в Україні. Саме тому кооперативи мають дуже далекоглядні плани на майбутнє. Починаючи з усього 200 кг молока у перший день, «Молочний світанок» та «Молочник Лівенське» планують заготовляти щонайменше 1 тону молока на день вже до кінця жовтня. Кооперативи обладнано пунктами збору та охолодження молока з виробничою потужністю 2 тони молока. Молоко, зібране новими кооперативами буде доставлено на завод Данон в Кременчузі.

Заходи відвідали представники місцевої та регіональної влади, представники компанії Данон, МБФ «Добробут громад» та ЗМІ.

Селяни підготували прекрасний концерт з піснями, танцями та великою кількістю теплих промов.

img_2387

Кооперативи «Молочний світанок» та «Молочник Лівенське» задіяні до ІІІ Фази проекту «Розвиток молочарських кооперативів», який впроваджується МБФ «Добробут громад» у співпраці з компанією Данон та за фінансової підтримки Екосистем Фонду Данон, Хейфер Інтернешнл та DFATD/Socodevi, за участі місцевого партнера Дніпропетровською Сільськогосподарською консультаційною службою. Загальний бюджет обладнання кооперативу «Молочний світанок» дорівнює 270 000 грн, та кооперативу «Молочник Лівенське» – 310 000 грн.

«Створення кооперативів є надзвичайно важливим для Полтавської області, індивідуальні виробники молока зможуть підвищити свої прибутки тільки об’єднавшись. Кожен виробник молока хоче продавати молоко по вищий ціні, але вища ціна вимагає вищої якості молока. Здійснюючи контроль за якістю, кооператив може дати гарантії високої якості та більших обсягів молока для переробного заводу, таким чином і генерується вища ціна. Важливо зазначити, що компанія Данон та МБФ «Добробут громад» переслідують не тільки економічні переваги, проект є соціально орієнтованим і місцеві громади це розуміють. Вони покращують ветеринарні послуги, збільшують кількість голів скота у селах та створюють всі необхідні умови для роботи кооперативу. Селяни не здатні обладнати кооператив або закупити автомобіль. Ми плануємо зустрітися з представниками компанії Данон та МБФ «Добробут громад» для обговорення масштабної стратегії для спільної роботи задля покращення життя селян на Полтавщині. Для нас дуже важливо, щоб кожна громада мала кооператив, який забезпечуватиме громаду робочими місцями, а також продавати продукцію, вироблену людьми за вищими цінами», сказав Володимир Замикула, Заступник голови Полтавської обласної державної адміністрації.

img_2471

«Ми віримо, що розвиваючи соціальні проекти в Україні, ми одразу вирішуємо дві проблеми: з одного боку ми підтримуємо українських селян, допомагаємо їм розвинутись та дбаємо про те, щоб село не вимирало, з іншого боку, ми розуміємо, що кооперативи є нашими надійними партнерами та постачальниками в майбутньому. Молоко, вироблене кооперативами, які ми сьогодні відкрили буде постачатись на заводу Данон в Кременчузі, де ми виробляємо молочні продукти під маркою «Простоквашино»», – додав Руслан Вдовенко, Директор молокопереробного заводу Данон в Кременчузі.

«Є ти причини чому ми вирішили саме ці два села для відкриття кооперативів. Перш за все в обох селах дуже сильні громади, по-друге, Полавщина є краєм величезного потенціалу і, більше того, тут ми маємо значну підтримку місцевої влади. Ми віримо, що кооперативи є тим засобом, що змінює та зміцнює громаду. Досвід Європи, Канади та Америки показує, що шляхом до сталого розвитку громад, збереження населення сіл, збереження сіл від вимирання є підтримка дрібних виробників та малих сімейних ферм. Це забезпечує сталий розвиток сільської економіки і це має бути тим шляхом, на який стане Україна. У рамках проекту заплановано, що міні-ферми сімейного типу будуть мати можливість отримати чистопородну худобу та фінансову підтримку на реконструкцію існуючих сімейних ферм, або на зведення нових ферм з нуля на умовах співфінансування. Цей проект є прекрасним прикладом публічно-приватного партнерства, який об’єднує місцеві громади, благодійні організації та бізнес» – резюмував Віктор Терес, Президент МБФ «Добробут громад».

«Одного дня я з моєю жінкою вирішили підрахувати всі витрати, що ми робимо на утримання корови та всі прибутки, що ми отримуємо. Враховуючи ціну на молоко, що була раніше в селі, наше господарство виявилось неприбутковим. Коли я почув про плани відкрити кооператив у селі, про умови роботи кооперативу, про ціноутворення – я моментально вирішив доєднатися до кооперативу, і жодної хвилини не пошкодував. Крім того, ця конкуренція, що виникла в селі, викликала підвищення ціни на молоко, і це допомагає збільшити прибуток. Кооператив – це наше майбутнє, це впевненість у стабільному прибутку», зазначив Павло Шапор, член кооперативу «Молочний світанок» у селі Сухорабівка.