Join the mailing list
Міжнародний благодійний фонд “Добробут громад”
(МБФ “Добробут громад”)
International Charitable Fund COMMUNITY WELLBEING
(ICF COMMUNITY WELLBEING)

10 особливостей сімейних фермерських господарств

20.05.2014

У більшості країн світу сімейні ферми та засновані ними обслуговуючі кооперативи як необхідний ланцюг для створення доданої вартості продукції, що ними виробляється, займають одну із ключових ролей у виробництві продукції тваринництва. На відміну від України, де в умовах законодавчої неврегульованості діяльність по створенню сімейних ферм тільки розпочалася.

Доведеним є той факт, що до прикладу, у молочарстві, –

Родина, яка утримує 1 корову, не отримує доходу з реалізації взагалі

Родина, яка утримує 2 корови, отримує менше 28 дол. прибутку США/місяць

Родина, яка утримує 5 корів, збільшила свій дохід на 84% (порівняно з утриманням 2 корів)

Сімейна ферма з 10 коровами дозволяє сім»ї заробляти додатково більше 55% (порівняно з утриманням 5 корів).

Сімейні ферми впливають на стабілізацію та розвиток сільської економіки, оскільки володіють гнучкістю і мобільністю у питаннях вирішення поточних питань їх діяльності. Ці малі форми організації виробництва дозволяють повніше розкрити потенціал сільського жителя, та дають змогу мінімізувати проблеми зайнятості на селі. Дані форми господарювання створюють сильну соціально-економічну мотивацію їх господарів до ефективної діяльності.

Сімейні ферми у світі розуміють як форму сільськогосподарського виробництва, самостійно функціонуючу , засновану на сімейній організації праці, та спрямовану на задоволення потреб сім’ї, а також отримання доходів від реалізації виробленої продукції.

Під сімейної фермою прийнято розуміти не тільки виробничу, а й соціальну одиницю, оскільки сімейне фермерство –  не просто одна з форм господарської діяльності , але і також особливий спосіб життя на селі.  Основою сімейної ферми є сім’я, тому вся виробнича діяльність підпорядкована потребам сім’ї.

МБФ «Добробут громад» у співпраці з Міністерством аграрної політики та продовольства, науковцями та  партнерами, продовжує наполегливу роботу для створення законодавчих умов діяльності ферм сімейного типу в Україні. Крім того, значну увагу ми приділяємо підтримці створення та розвитку таких ферм в рамках спільних проектів в сілській місцевості.
 
ДЕСЯТЬ ОСОБЛИВОСТЕЙ СІМЕЙНИХ ФЕРМЕРСЬКИХ ГОСПОДАРСТВ